TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

maanantai 2. elokuuta 2021

SATO TALTEEN

 #suuntanaomavaraisuus2021-yhteispostaus 

 Sarjan luotseina toimivat: Tsajut -blogin (www.tsajut.fi) Satu ja Korkealan (www.korkeala.fi) Heikki. 
 On elokuun ensimmäinen maanantai ja yhteispostauksen aika. Elokuun aiheita ovat kellarit ja säilöntä. Linkit muiden osallistujien postaukseen löytyvät tuttuun tapaan tämän postauksen lopusta.  

 Kun saimme osallistua itse 1976 valmistuneen  talomme suunnitteluun, halusimme kellarin. Silloin ne eivät olleet muodissa.

 Sisällä kulku kellariin tapahtuu kodinhoitohuoneen lattialuukun kautta. Tässä ratkaisussa portaat ottavat vähiten tilaa asuinpinta-alasta. Kun kellariin mennään, luukku lukitaan pystyyn seinää vasten.

 Juurekset viemme kellariin ulkokautta. Kuvittelen, että kaunistan ajan patinoimaa sisäänkäyntiä samalla, kun maalaan kellarin sisäseinät. Olen suunnitellut kellarin maalaamista kellarin valmistumisesta lähtien. 
😂 Tänä kesänä otin askeleen eteenpäin ja ostatin miehellä maalit. 😂
14  m2:n kellarissa on tilaa myös tyhjille säilöntäastioille

Perunoiden, juuresten ja purjojen säilytyslaatikot

 Vuosikymmenet meillä oli puiset laarit juureksille, perunoille ja purjoille. Kun ne olisi pitänyt uusia, päädyimme päällekkäin pinottaviin muovilaatikoihin, jotka on helppo pitää puhtaina.

 

 Perinteisiä sokeroituja hilloja ja mehuja keitän vain vähän. Suurimman osan kesällä syömättä jäävistä vihanneksista ja marjoista pakastan. Samoin sokeroimattoman, mehumaijalla valmistetun mehun. Osan hedelmistä kuivaamme, osasta kylmäpuristetaan mehua, osasta valmistan soseita, jotka pakastan pieniin rasioihin.


Kalan pakkaamme tyhjiöpakkaustaitteella, jolloin kalan maku  ja rakenne säilyvät muuttumattomina pakastimessa.

   Tänä kesänä omenasato jää kevään runsaasta kukkimisesta  huolimatta pieneksi. Oikealla olevilla hyllyillä on uutta satoa olevia punajuuria, avomaankurkkuja, mustaa ja punaista viinimarjahyytelöä. Laiskana ihmisenä en kirjoita säilykkeisiin ja pakasteisiin vuosilukuja. Syy on se, ettei meillä yleensä jää ylivuotisia tuotteita.

 Kuivaamme yrttejä, erilaisia sipuleita, sieniä, marjoja ja hedelmiä. Halpa vihanneskuivuri on pieni, joten hyödynnämme aurinkoa, saunaa  ja erilaisia omatekoisia viritelmiä. Hienoksi raastettua palsternakkaa olemme savustaneet pienen määrän. Siitä saa vaihtelua vihannes- ja juuressosekeittojen makuun.  

  Juuri nyt tomaatit kypsyvät vauhdilla. Kirsikkatomaateista on tänä kesänä ollut helppo valmistaa aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka säilön oliiviöljyyn. Syömättä jääneistä suurista lajikkeista valmistan murskaa, keittoa tai pyreetä. Murskan ja keiton pakastan. Pyreen säilytän pienissä lasipurkeissa.

  Raitajuurikkaat ja muut pakastettavat juurekset ja vihannekset höyrytän pilkottuina ennen pakastamista. Valmistan juureksista myös sosetta pakkaseen. Osan basilikasta laitan pakasterasioihin oliiviöljyn kanssa. Pienennän ne jäisinä juuri ennen käyttöä.

 Kun emme saa kaikkea kesäkurpitsaa käytettyä tuoreeltaan, eivätkä ystävät huoli sitä määräänsä enempää, pakastan sitä raasteena. Kosteana vihanneksena kesäkurpitsan rakenne ei ole enää entinen pakastamisen jälkeen. Raasteena se on heti valmista käytettäväksi esimerkiksi keittoihin, patoihin tai kakku- ja sämpylätaikinaan. Meillä kesäkurpitsaraastetta käytetään myös smoothien ainesosana.

Oikein hyvää elokuuta kaikille!

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan erilaisiin kellareihin ja säilöntämenetelmiin:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/

Setaankaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/2021/07/05/taman-vuoden-uudet-kokeiluni-kasvimaalla-ja-muualla/ (heinäkuun linkki, joka jäi listauskesta)

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta

29 kommenttia:

 1. Miten mahtava sato teillä jo nyt, vaikka oli niin pitkä kuiva kausi tänä kesänä. Teillä riittää rutkasti energiaa säilöntään, on varmasti tosi kiireinen kausi nyt elokuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Marja, tassua saa laittaa toisen eteen, mutta sitä mitä rakastaa, tekee mielellään.

   Poista
 2. Huikeaa miten ahkerasti olette säilöneet satoa talven varalle! Meillä eletään paljon enemmän "kädestä suuhun", tosin ei viljelmätkään ole kovin kummoisia. Sitten kun jotain marjoja on pakastanut, niitä tulee säästeltyä eikä raaski käyttää. Viime kesäisiä vadelmia on vieläkin pakkasessa. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jäännettä ison perheen vanhempina olemisesta. Tallvella sitten vaan laiskotellaan ja nautitaan.
   Ihanaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Onpa teillä ruhtinaallisen kokoinen kellari! Upea! Eikä siis ihme, että te säilöätte noin monipuolisesti ja runsaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me halusimme kellarin, vaikka silloin asennettiin viileähuoneita tai -kaappeja, mutta meidän tontin muoto on sellainen, että kellarin talon alle sai lähes itsestään.Ja sähköttömyys on aina plussaa.

   Poista
 4. Jännittävä kellari ja hyvä sato. Respect 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ison perheen kanssa tuo kellari oli aikanaan must.

   Poista
 5. Vau. Onpa upea sato ja hyviä vinkkejä. Kiitos! Palsternakan savustamista täytyykin testata. Miten teet kylmäpuristetun mehun? Kysyisin myös juureslaatikoista... säilyykö muovisissa yhtä hyvin, kun puisissa? Käytätkö niissä jotain hiekkaa tms. vai ladotko laatikkoihin pelkät juurekset?

  VastaaPoista
 6. Hedelmät tai marjat laitetaan puristimeen (hinnat n.100 euron kieppeillä) ja puristetaan. Tämä mehu säilyy vain noin 3 -4 päivää, ellei sitä pastöroida eli kuumenneta 78 - 80 asteeseen. Jotkut keittävät kylmäpuristetun mehun sokerin kanssa, mutta siinä sen idea kärsii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, Meidän kokemuksen mukaan juurekset ja purjot säilyvät muovilaatikossa yhtä hyvin kuin puisissa laareissa. Me emme käytä hiekkaa tai turvetta, kun emme käyttäneet laareissakaan. Tämä riippuu tietysti kellarista.

   Poista
  2. Iso kiitos näistä vinkeistä :)

   Täytyypä googlailla noita puristimia.

   Poista
 7. Todella kätevä ja käytännöllinen kellari. Muistan lapsuudenkodin kellarin, jonne kuljettiin eteisen kautta ja sieltä pitkiä jyrkkiä portaita pitkin alas Perunat sinne saatiin ikkunan kautta. Hankalinta oli vanhojen perunoiden poissaaminen sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellarin rakentamista emme ole katuneet kertaakaan.
   Olipa hankalaa siivota kellaria, kun ei ollut ulko-ovea.
   Sanoisin, että suunnittelu oli jäänyt hieman ontuvaksi.

   Poista
 8. Vau miten hieno tuollainen luukun alla oleva kellari! Ja huikea määrä satoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma. Olemme melkein kiintyneet kellariimme. 😂 🧡

   Poista
 9. Ihanat kuvat! Sulla on kyllä taitoa tuossa säilönnässä, minä vasta opettelen. Tuommosen keittiökellarin kun sais! Täällä vaan yleensä taloissa ei ole talon alakerran kellareita, jostain syystä...

  VastaaPoista
 10. Kiitos Mirja🧡
  Meillä on ollut 50 viljelyvuotta aikaa opetella.🧡
  Kellarit ovat ehkä palaamassa, toivotaan.

  VastaaPoista
 11. Ihan tuli hiki lukiessa ja kuvia katsoessa! Ihailen 🥰❤👍
  Mahdoton määrä eri sortteja 🥰

  VastaaPoista
 12. Kiitos 💜💜💜💜💜
  Ison perheen jälkeen, nämä nykyiset ahnehtimiset tuntuvat aika pieniltä. Ja hyvä niin, sillä iän myötä askel lyhenee 🤣

  VastaaPoista
 13. Minä olen kyllä nyt taas sanaton tämän kaiken lukemani ja näkemäni edessä 🤗❤ Ihailen.
  Tämän postauksen saa Vesa myös nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila 🧡
   Sitä se ison perheen äidin rutiinit ja isot astiat teettävät.Oikeasti meillä on aina ollut niin paljon muita rahanreikiä, että on ollut haalittava terveellistä syötävää pienellä rahalla. Nyt, kun on korona, niin laitoimme kaksi kertaa säästyneet matkarahat uuteen porealtaaseen ja mökin parvekelaseihin. 😂

   Poista
 14. Hei! Kiinnostava tuo sinun omenankuivaustelineesi! Onko "pinna" irrotettu toisesta päästään? Väännäppä rautalangasta minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, huomasin tämän vasta nyt. Juuri niin kuin arvelet 😀

   Poista
 15. Minäkin iskin silmäni tuohon omenankuivaustelineeseen, onko se pyykinkuivausteline? Kuivaaminen on jotenkin lähellä sydäntä ja pieni (sähköä haaskaavan) kuivurini onkin melko toimeton, enemmän tulee käytettyä saunan ja puuhellan jälkilämpöä, ja tietysti ne mitä voi roikottaa, roikotetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, aika on mennyt sadonkorjuuseen niin, että nyt vasta eksyin tänne. Pyykinkukvausteline se on. Pinnat on irroitettu toisesta päästä. 👍💕

   Poista
  2. Hei! Kuinka pinnat on kiinnitetty sitten, kun omenat on pujotettu niihin?

   Poista
 16. Siis miten on RUNSASTA! Kaunis näky. Perästä tullaan :) -Turuska / Mikä itä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Sadon runsaus sai minut ennättämään tänne vasta nyt 😂

   Poista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi