#suuntanaomavaraisuus2021-yhteispostaus
Sisällä kulku kellariin tapahtuu kodinhoitohuoneen lattialuukun kautta. Tässä ratkaisussa portaat ottavat vähiten tilaa asuinpinta-alasta. Kun kellariin mennään, luukku lukitaan pystyyn seinää vasten.
![]() |
14 m2:n kellarissa on tilaa myös tyhjille säilöntäastioille |
![]() |
Perunoiden, juuresten ja purjojen säilytyslaatikot |
Vuosikymmenet meillä oli puiset laarit juureksille, perunoille ja purjoille. Kun ne olisi pitänyt uusia, päädyimme päällekkäin pinottaviin muovilaatikoihin, jotka on helppo pitää puhtaina.
Perinteisiä sokeroituja hilloja ja mehuja keitän vain vähän. Suurimman osan kesällä syömättä jäävistä vihanneksista ja marjoista pakastan. Samoin sokeroimattoman, mehumaijalla valmistetun mehun. Osan hedelmistä kuivaamme, osasta kylmäpuristetaan mehua, osasta valmistan soseita, jotka pakastan pieniin rasioihin.
![]() |
Kalan pakkaamme tyhjiöpakkaustaitteella, jolloin kalan maku ja rakenne säilyvät muuttumattomina pakastimessa.

Tänä kesänä omenasato jää kevään runsaasta kukkimisesta huolimatta pieneksi. Oikealla olevilla hyllyillä on uutta satoa olevia punajuuria, avomaankurkkuja, mustaa ja punaista viinimarjahyytelöä. Laiskana ihmisenä en kirjoita säilykkeisiin ja pakasteisiin vuosilukuja. Syy on se, ettei meillä yleensä jää ylivuotisia tuotteita.
Kuivaamme yrttejä, erilaisia sipuleita, sieniä, marjoja ja hedelmiä. Halpa vihanneskuivuri on pieni, joten hyödynnämme aurinkoa, saunaa ja erilaisia omatekoisia viritelmiä. Hienoksi raastettua palsternakkaa olemme savustaneet pienen määrän. Siitä saa vaihtelua vihannes- ja juuressosekeittojen makuun.
Juuri nyt tomaatit kypsyvät vauhdilla. Kirsikkatomaateista on tänä kesänä ollut helppo valmistaa aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka säilön oliiviöljyyn. Syömättä jääneistä suurista lajikkeista valmistan murskaa, keittoa tai pyreetä. Murskan ja keiton pakastan. Pyreen säilytän pienissä lasipurkeissa.
Raitajuurikkaat ja muut pakastettavat juurekset ja vihannekset höyrytän pilkottuina ennen pakastamista. Valmistan juureksista myös sosetta pakkaseen. Osan basilikasta laitan pakasterasioihin oliiviöljyn kanssa. Pienennän ne jäisinä juuri ennen käyttöä.
Kun emme saa kaikkea kesäkurpitsaa käytettyä tuoreeltaan, eivätkä ystävät huoli sitä määräänsä enempää, pakastan sitä raasteena. Kosteana vihanneksena kesäkurpitsan rakenne ei ole enää entinen pakastamisen jälkeen. Raasteena se on heti valmista käytettäväksi esimerkiksi keittoihin, patoihin tai kakku- ja sämpylätaikinaan. Meillä kesäkurpitsaraastetta käytetään myös smoothien ainesosana.
Oikein hyvää elokuuta kaikille!
Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan erilaisiin kellareihin ja säilöntämenetelmiin:
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/
Setaankaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html
Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html
Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html
Vyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html
Vyöhyke 5
Puutteela https://puutteela.com/2021/07/05/taman-vuoden-uudet-kokeiluni-kasvimaalla-ja-muualla/ (heinäkuun linkki, joka jäi listauskesta)
Vyöhyke 6
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta
Miten mahtava sato teillä jo nyt, vaikka oli niin pitkä kuiva kausi tänä kesänä. Teillä riittää rutkasti energiaa säilöntään, on varmasti tosi kiireinen kausi nyt elokuussa.
VastaaPoistaTotta Marja, tassua saa laittaa toisen eteen, mutta sitä mitä rakastaa, tekee mielellään.
PoistaHuikeaa miten ahkerasti olette säilöneet satoa talven varalle! Meillä eletään paljon enemmän "kädestä suuhun", tosin ei viljelmätkään ole kovin kummoisia. Sitten kun jotain marjoja on pakastanut, niitä tulee säästeltyä eikä raaski käyttää. Viime kesäisiä vadelmia on vieläkin pakkasessa. Mukavaa alkanutta viikkoa!
VastaaPoistaTämä on jäännettä ison perheen vanhempina olemisesta. Tallvella sitten vaan laiskotellaan ja nautitaan.
PoistaIhanaa viikkoa myös sinulle!
Onpa teillä ruhtinaallisen kokoinen kellari! Upea! Eikä siis ihme, että te säilöätte noin monipuolisesti ja runsaasti!
VastaaPoistaMe halusimme kellarin, vaikka silloin asennettiin viileähuoneita tai -kaappeja, mutta meidän tontin muoto on sellainen, että kellarin talon alle sai lähes itsestään.Ja sähköttömyys on aina plussaa.
PoistaJännittävä kellari ja hyvä sato. Respect 🌹
VastaaPoistaIson perheen kanssa tuo kellari oli aikanaan must.
PoistaVau. Onpa upea sato ja hyviä vinkkejä. Kiitos! Palsternakan savustamista täytyykin testata. Miten teet kylmäpuristetun mehun? Kysyisin myös juureslaatikoista... säilyykö muovisissa yhtä hyvin, kun puisissa? Käytätkö niissä jotain hiekkaa tms. vai ladotko laatikkoihin pelkät juurekset?
VastaaPoistaHedelmät tai marjat laitetaan puristimeen (hinnat n.100 euron kieppeillä) ja puristetaan. Tämä mehu säilyy vain noin 3 -4 päivää, ellei sitä pastöroida eli kuumenneta 78 - 80 asteeseen. Jotkut keittävät kylmäpuristetun mehun sokerin kanssa, mutta siinä sen idea kärsii.
VastaaPoistaAi niin, Meidän kokemuksen mukaan juurekset ja purjot säilyvät muovilaatikossa yhtä hyvin kuin puisissa laareissa. Me emme käytä hiekkaa tai turvetta, kun emme käyttäneet laareissakaan. Tämä riippuu tietysti kellarista.
PoistaIso kiitos näistä vinkeistä :)
PoistaTäytyypä googlailla noita puristimia.
Todella kätevä ja käytännöllinen kellari. Muistan lapsuudenkodin kellarin, jonne kuljettiin eteisen kautta ja sieltä pitkiä jyrkkiä portaita pitkin alas Perunat sinne saatiin ikkunan kautta. Hankalinta oli vanhojen perunoiden poissaaminen sieltä.
VastaaPoistaKellarin rakentamista emme ole katuneet kertaakaan.
PoistaOlipa hankalaa siivota kellaria, kun ei ollut ulko-ovea.
Sanoisin, että suunnittelu oli jäänyt hieman ontuvaksi.
Vau miten hieno tuollainen luukun alla oleva kellari! Ja huikea määrä satoa <3
VastaaPoistaKiitos Emma. Olemme melkein kiintyneet kellariimme. 😂 🧡
PoistaIhanat kuvat! Sulla on kyllä taitoa tuossa säilönnässä, minä vasta opettelen. Tuommosen keittiökellarin kun sais! Täällä vaan yleensä taloissa ei ole talon alakerran kellareita, jostain syystä...
VastaaPoistaKiitos Mirja🧡
VastaaPoistaMeillä on ollut 50 viljelyvuotta aikaa opetella.🧡
Kellarit ovat ehkä palaamassa, toivotaan.
Ihan tuli hiki lukiessa ja kuvia katsoessa! Ihailen 🥰❤👍
VastaaPoistaMahdoton määrä eri sortteja 🥰
Kiitos 💜💜💜💜💜
VastaaPoistaIson perheen jälkeen, nämä nykyiset ahnehtimiset tuntuvat aika pieniltä. Ja hyvä niin, sillä iän myötä askel lyhenee 🤣
Minä olen kyllä nyt taas sanaton tämän kaiken lukemani ja näkemäni edessä 🤗❤ Ihailen.
VastaaPoistaTämän postauksen saa Vesa myös nähtäväksi.
Kiitos Nila 🧡
PoistaSitä se ison perheen äidin rutiinit ja isot astiat teettävät.Oikeasti meillä on aina ollut niin paljon muita rahanreikiä, että on ollut haalittava terveellistä syötävää pienellä rahalla. Nyt, kun on korona, niin laitoimme kaksi kertaa säästyneet matkarahat uuteen porealtaaseen ja mökin parvekelaseihin. 😂
Hei! Kiinnostava tuo sinun omenankuivaustelineesi! Onko "pinna" irrotettu toisesta päästään? Väännäppä rautalangasta minulle.
VastaaPoistaAnteeksi, huomasin tämän vasta nyt. Juuri niin kuin arvelet 😀
PoistaMinäkin iskin silmäni tuohon omenankuivaustelineeseen, onko se pyykinkuivausteline? Kuivaaminen on jotenkin lähellä sydäntä ja pieni (sähköä haaskaavan) kuivurini onkin melko toimeton, enemmän tulee käytettyä saunan ja puuhellan jälkilämpöä, ja tietysti ne mitä voi roikottaa, roikotetaan!
VastaaPoistaAnteeksi, aika on mennyt sadonkorjuuseen niin, että nyt vasta eksyin tänne. Pyykinkukvausteline se on. Pinnat on irroitettu toisesta päästä. 👍💕
PoistaHei! Kuinka pinnat on kiinnitetty sitten, kun omenat on pujotettu niihin?
PoistaSiis miten on RUNSASTA! Kaunis näky. Perästä tullaan :) -Turuska / Mikä itä
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Sadon runsaus sai minut ennättämään tänne vasta nyt 😂
Poista