#suuntanaomavaraisuus2021 -yhteispostaus
Taas on yhteispostauksen aika. Heinäkuussa aiheena on: Tämän vuoden uudet kokeilut. Linkit muiden osallistujien postaukseen löytyvät tuttuun tapaan postauksen lopusta.
Olemme viljelleet tontillamme erilaisia kasviksia jo 50 vuotta. Tänä aikana olemme ennakkoluulottomasti kasvattaneet kaikenlaista. Kuluvana kasvukautena meillä ei ole kokeilussa mitään uutta, joten esittelen parin vuoden takaisen uutuuden - naranjillan. Olemme tä keväällä kylväneet ja istuttaneet munakoisoa ja sinivaleunikkoa monen vuoden tauon jälkeen, joten tavallaan niiden kasvatus on kuin uusi kokeilu.
![]() |
Sinivaleunikkoa ritarinkannuksen takana |
Joskus meillä kasvoi sinivaleunikkoa, joka ei kauaa viihtynyt kukkapenkissä. Hyvin viihtyessään sen pitäisi kylväytyä itsestään. Ilmeisesti ssinivaleunikko ei ole kovin talvenkestävä, enkä älynnyt suojata sitä. Nyt kokeilen uudelleen kasvattaa tätä näyttävää kukkaa. Tällä kertaa istutin sen kuohkeaan maahan ja puolivarjoon. Paljoa sinivaleunikot eivät ole juuriaan jatkaneet. Kaksivuotisena sen pitäisi kasvattaa tänä vuonna lehtiruusukkeet. Jos hyvin käy, ensi vuonna sen taivaansiniset kukat aukeavat heinä–elokuussa. Kukinnan jälkeen emokasvi kuolee. Sopivissa olosuhteissa kylväytyneet siemenet itävät ja kukinta jatkuu vuodesta toiseen. Saa nähdä kuinka tällä kertaa käy.
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/
Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html
Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/
Vyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html
Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html
Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/
MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21379
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/
Vyöhyke 5
Vyöhyke 6
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/
My compliments for growing aubergines in Finland! :-)
VastaaPoistaThank you Luiselle!
PoistaSinulla on aina kaikkea jännää esitettävää. Munakoiso ruokia minäkin teen joskus. Sinivaleunikkoa en ole koskaan ymmärtänyt kasvattaa. Ritarisi on komeita. Kuumaa on vettä kaivattaisiin.
VastaaPoistaSe on jännä, miten lasten maku muuttuu. Nyt kaikki pitävät munakoisosta.
PoistaNiin totta Nila. Saisi sataa.
Nytpä osui itselle täysin uusi kasvi! Tuosta naranjillasta en ole koskaan kuullutkaan! Onpa todella mielenkiintoinen hyötykasvi. Lieköhän sen siemeniä saatavilla lainkaan Suomessa, oletko huomannut niitä myytävänä jossain? Tällaiset erikoiset kiinnostavat itseäni aina kovasti ;)
VastaaPoistaIhanaa kesää sinne :)
Nämä toin Costa Ricasta. Paluumatkalla huomasin konetta vaihtaessa Schipholin kentän siemenmyymälässä myös näitä. Heillä oli hoito-ohjeet suomeksi myymilleen siemenille ja he tarkastivat, mitä Suomeen saa tuoda. Nyt lapsemme ovat ottaneet tästä ainoasta pistokkaita. Jotkut lähtevät kasvuun, eivät kaikki.
PoistaAivan huikeita puutarhan ihmeitä sinulla taas! Naranjilla on minulle täysin tuntematon hedelmä. Ei taida löytyä Suomesta. Te maailmanmatkaajat olette ehkä tuoneet sen itse Etelä-Amerikasta.
VastaaPoistaOikein tiesit Marja. Etelä-Amerikan kasvihan tämä on. Mutta siemeniä myytiin Schipholin kentällä.
PoistaSulla on sellaisia kasveja joista en ole kuullutkaan. Ihania sinisiä kukkia.
VastaaPoistaNoi sinivaleunikot ovat jotain, mistä olin kauan haaveillut. Ja kun sain niitä, onnistuin hävittämään ne.
PoistaNaranjilla! En ole koskaan kuullut tästä. Täytyypä laittaa muistiin. Meillä periaatteessa pitäisi olla hyvät mahdollisuudet kasvattaa sellaisia monivuotisia ruukkuhedelmiä jotka tarvitsevat talvetuksen valossa ja noin +10C lämpötilassa. Naranjilla voisi ehkä olla mahdollisuuksien rajoissa?
VastaaPoistaSinivaleunikko on yksi suuri haaveeni mutta vielä en ole kokeillut kuinka se täällä viihtyisi. Kukkien väri on ihan uskomaton! Toivottavasti lähtee teillä uuteen kasvuun.
Nämä toin Costa Ricasta. Paluumatkalla huomasin konetta vaihtaessa Schipholin kentän siemenmyymälässä myös näitä. Heillä oli hoito-ohjeet suomeksi myymilleen siemenille ja he tarkastivat, mitä Suomeen saa tuoda. Nyt lapsemme ovat ottaneet tästä ainoasta pistokkaita. Jotkut lähtevät kasvuun, eivät kaikki.
PoistaNaranjilla - on aivan uusi nimi itselle, kerrassaan mielenkiintoista - ei ole lähikaupan siemenvalikoimissa ollut ihan varmasti. Alun perhoskuva on ihana, tänä kesänä on perhoasia riittänyt, montaa lajia ja paljon :)
VastaaPoistaPerhosia on tosiaan ollut valtavasti.
VastaaPoistaBongasin näiden siemeniä Costa Ricassa ja paluumatkalla sieltä Schipholin lentokentän siemenmyymälässä.
No nyt täytyy tunnustaa, etten ole ikinä kuullutkaan naranjillasta. Harvoin on se päivä, että kuulee hedelmästä tai vihanneksesta, joka on tuikituntematon, mutta tänään se päivä oli :) Viiteenkymmeneen vuoteen on varmasti mahtunut monenlaista.
VastaaPoistaIhanaa kesää teille!
Kiva, että pystyin esittelemään jotain uutta.
PoistaKiitos Laura kommentista. Kyllä näin pitkään "uraan" tosiaan mahtuu paljon, myös epäonnistumisia.🤣
Sinulla on aina jotain kiehtovaa näissä kuukausipostauksissa. Ihania juttuja lukea <3
VastaaPoistaSatu - Tsajut
Kiitos Satu <3
VastaaPoista