TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

NAAPUREISTA PARHAIN


 Mukava naapuri oli kuin hyvä ystävä. Se teki asumisesta miellyttävää ja sen lähellä viihdyttiin. Elettiin ja annettiin naapurinkin elää. Naapurin lasten leikeistä syntyneet moninaiset äänet loivat hyvää mieltä. Naapurissa piipahtavat tervehtivät meitäkin. Pienempien iloinen vilkutus sai hymyn huulille pitkäksi aikaa. Kun saimme jonkin urakan valmiiksi, aina joku huikkasi onnittelut. 

 

 Matkaa meiltä kuntakeskukseen on kymmenen kilometriä. Ystävällinen naapuri välitti ihmisistä. Se avasi ovensa kirjastolle, harrastusryhmille, vaaleille, urheilutapahtumien palkintojenjakotilaisuuksille, lasten- ja vanhustenneuvolalle. Kokkaustaidoton yksinäinen leskimies sai hakea naapurista lounaansa. 

 

 Naapurin lopetus herätti vastustusta. Yli 60 kyläläisen allekirjoittama valitus toimitettiin hallinto-oikeuteen. Painostamisesta ei ollut apua. Kaupunki pyysi hallinto-oikeutta hylkäämään valituksen aiheettomana.Viikon 17 krapusanat ovat onnittelut, painostaminen, kirjasto.
Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin Susun blogissa.
Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi.
Jätä krapusi linkki Susun blogiin.
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.


20 kommenttia:

 1. Valitettavan tavallinen tapaus kait nykyään. Toimivat ja palvelevat, pienet toimipaikat lopetetaan, kaikki keskitetään ja sitten kaikkialle on pitkä matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulun lopettamisen myötä lopahti moni toiminta. Meillä onneksi sentään vain tuo 10 km. matkaa vastaaviin palveluihin.

   Poista
 2. Niin totta - hyvä naapuri on kuin taivaan lahja. Huono taas karmea riesa.
  Naapurustossa toinen toisensa auttaminen on pyyteetöntä, mutta sehän juuri onkin ylempien tahojen mielestä väärin. Talkootyö alkaa olla näinä aikoina loppu. Sen on myös valtiovalta saanut aikaan. Tietysti näihin ujuttuu aina väärinkäytöksiäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilapsiselle perheelle koulu oli paras mahdollinen naapuri. Meiltä osa lapsista kulkee nyt bussilla kouluun, lisäksi neljää haetaan takseilla. Kaupunki ei ainakaan säästä, kun kylällä on lapsiperheitä enemmän kuin vuosiin ja lisäksi kaksi perhekotia. Puhumattakaan noista koulun "oheispalveluista". No jotain hyvääkin. Meidän kylän aktiiviset nuoret perheet, jotka kuuluvat maaseutuseuraan ostivat kaupungilta tontin, jolle rakensivat talkoovoimilla lapsille leikkikentän, joka sekin on meidän rajanaapurina.

   Poista
 3. Niin kovin yleistä tuo nykyään. Muistan lapsuudesta kuinka kaikki naapurit auttoivat toisiaan ja koko kylä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli onni asua kyläkoulun naapurissa. Ja koululla oli muutakin toimintaa. Nyt lapsia kuskataan kouluun linja-autoilla ja takseilla.
   Yhtenä vuonna esikoululainen haettiin linja-autolla ainoana oppilaana, kun "oikeat koululaiset" oli ensin viety koululle. Nyt taas vanhempiakin kuskataan takseilla.

   Poista
 4. Hyvät naapurit täällä maalla on tärkeitä. Aina, kun tavataan, vaihdetaan kuulumiset ja ajatukset. Ikävää, että tuo teidän naapuri monitoimipalvelu lopetettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläkoulu oli paras mahdollinen naapuri meille kaikkine "oheispalveluineen". Kuten sanoit Marja, kuulumisten vaihtaminen opettajien ja koululla asioivien vanhempien kanssa olivat isosta merkityksestä.

   Poista
 5. Tutulta kuulostaa täällä Helsingissäkin näinäkin päivinä! Kansalaisten mielipiteitä ei kuunnella kuin vaalien alla. Sen näkee nyt Hesassa taas... Surulliseksi sai tarinasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläkoulumme ja sen mukana muukin toiminta koululla päätettiin lopettaa jo vuosia sitten ja onhan siihen ollut pakko sopeutua. Silti joskus iskee suru puseroon. Onneksi hyväkuntoisille rakennuksille löytyi ostaja omalta kylältä.

   Poista
 6. VVM:n laskelmat osoittavat, että elämä on niin kallista, että se ei kannata :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen laskelman haluaisin nähdä, jonka mukaan on kyläkoulua kannattavampaa viedä oppilaita takseilla ja linja-autolla kaupungin muihin kouluihin. Meiltäkin kuljetaan linja-autolla ja neljällä taksilla. 😀 Saamme oikein kunnolla vastinetta vero-euroillemme.

   Poista
 7. Tosi kurja lopettaminen. Ihan kuin päättäjillä ei olisi realistisia kokemuksia mistään.
  Ihan oikea naapuri asuu samassa kerroksessa kuin minä. ja heistä on ja on ollut monta iloa, juttelusta aina huoneen remontoimisen ohjeistuksiin ja apuun ym ym. Tuntuu, että heidän vuokseen en voisi muuttaa kotoa pois. Naapuri on tosi tärkeä. Ja onneksi heitä on myös kaupungeissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille isona lapsiperheenä paras naapuri koskaan on ollut tuo kyläkoulu oheistoimintoineen.
   Onneksi meilläkin on ihanat "oikeat" naapuritkin. Kuuntelu, jutustelu ja neuvonta ovat tärkeitä naapurien välisessä kohtaamisessa. 💜
   Niinpä, muuttaessa ei voi koskaan tietää, kenen naapuriksi pääsee tai joutuu.

   Poista
 8. Kiva on naapureitten kanssa jutella, pitää vain sopivaa välimatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, niin. Näin korona-aikana välimatkasta on huolehdittava. 😀

   Poista
 9. Maaseutu autioituu ja palvelut katoavat ja siirtyvät kauas. Todellisuutta jo kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti näin. Onneksi hyväkuntoiselle rakennukselle löytyi ostaja, ettei rapistu hoitamattomana.

   Poista
 10. Joka kunnassa ja kaupungissa taitaa olla sama tilanne, pienet koulut lopetetaan syystä tai toisesta.

  VastaaPoista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi