#suuntanaomavaraisuus2021 -yhteispostaus
Taas on yhteispostauksen aika. Huhtikuun aiheina ovat kompostointi, matokomposti, bokashi ja lannoitus. Linkit muiden osallistujien postaukseen löytyvät postauksen lopusta.
Kompostointi
Kompostointi on mielestäni välttämätöntä. Puutarhassa syntyy kaikenlaista kasvijätettä. Kompostissa niistä ja keittiön biojätteestä syntyy multaa. Tietenkin kasvijätettä voi käyttää myös viljelysten katteena.
Meillä on neljä lasikuituista, pohjatonta kompostikehikkoa. Kaksi niistä on vanhoja, Biolanin kierrätysmateriaalista valmistettua kompostoria. Toiset kaksi ovat tarpeettomaksi jääneitä, alassuin käännettyä roska-astioita, joista on poistettu pohjat. Mitään kaunottaria nuo eivät ole, mutta ajavat asiansa.
Meillä kompostorit sijaitsevat lähelle jätteiden syntypaikkaa, kasvimaiden laidoilla. Kompostit ovat suojaisissa, muttei pimeissä paikoissa. Kompostin on saatava olla paikallaan vuosia, silloin madot viihtyvät niissä.
Mies valmisti meille uuden, tilavan kompostorin kylmähuoneiden rakentamiseen käytettävien uretaanilevyjen jätepaloista. Sen hän sijoitti ylläolevien kompostorien tilalle. Entiset on nyt hajasijoitettu suuren pihamme eri puolille, paikoille joissa kompostoitavaa syntyy. Tarkoitus on nikkaroida tulevaisuudessa joku paremmin katseen kestävä juttu tämän ison pakastimen näköisen kompostorin ympärille.
Koska tuollaisen suuren (1 m x 1 m x 2, 5 m) hökötyksen kansi olisi hankala avata aina, kun sinne vie biojätettä, mies asensi kanteen käytöstä poistetun wc:n kannen pikkuluukuksi. Kutsumme tätä kompostoria siperialaiseksi vessaksi.
![]() |
Biojätteitä varten meillä on keittiössä keräilyastia. |
Pienempien kompostoreiden pohjalle laitamme pieniä risuja turvaamaan ilmansaantia. Kompostori ei saa olla liian tiivis. Siksi kompostikehikoissa on ilmareikiä ja Biolanin kompostoreissa tuuletusventtiilit. Ison kompostorin pohjalla on salaojaputkia ilmakanavina.
Kompostoinnin kolme muistisääntöä ovat: kuohkeus, kosteus ja ravinteet. Kasaamme kompostia ohuina kerroksina. Vuorotellen kosteita, typpipitoisia ja karkeita, hiilipitoisia jätteitä. Kerrosten väliin muutama lapiollinen multaa. Kun kompostikehikko täytyy, laitamme päällimmäiseksi multakerroksen.
Meillä on kaksi biokäymälää pihassa (sähkökatkosten varalta, sekä ulkoleikkien ja puutarhahommien aikana ilmaantuviin tarpeisiin). Niiden multalaatikot tyhjennämme kompostoriin. Multa auttaa sitomaan kosteutta ja tuo kompostiin pieneliökantaa.
Lisäämme jonkin verran kompostikuiviketta. Sekin sitoo kosteutta ja siinä on typpeä. Kompostoimme myös kalanperkeet, jotka toimivat kompostin kiihdyttimenä. Kun laittaa kalanperkeiden päälle kuiviketta tai multaa, etteivät ne jää pintaan, ei kompostori haise.
Kuivia jätteitä kastellaan jo kasausvaiheessa. Muuten kompostia on vaikea saada kastumaan tasaisesti. Riittävän suuri komposti pysyy kosteana ja jaksaa pitää palamista yllä. Kuivina kesinä kastelemme kompostia n. kerran viikossa.
Vaikkei ehkä kuuluisi, meillä laitetaan myös rikkaruohot kompostiin. Niiden siemenet ja juuret menettävät kasvuvoimansa joutuessaan lämpöisen kompostin keskelle. Seuraamme kompostoreiden lämpötilaa mittaamalla. Oikein hoidettuna kompostit lämpenee muutamassa päivässä keskeltä n. +30 asteeseen. Madot viihtyvät parhaiten kompostin viileämmillä reunoilla, joissa lämpötila on n. +20°- 25°. Käännämme kompostorin sisältöä pari kertaa vuodessa.
Lannoitus
Vyöhyke 1
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html
Sateenkaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html
Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/
Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/
Vyöhyke 2
Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html
Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/
Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149
Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html
Kirsti Kaija https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/
Vyöhyke 5
Puutteela https://puutteela.com/?p=680
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/
Hyvää asiaa Kirsti. On hyvä, kun tänään jo niin monet ymmärtävät kompostoinnin merkityksen. Teillä onkin tehokkaat systeemit käytössä. Tuo vessan kansi on ovela juttu. Kiitos myös noiden linkkijen jakamisesta. Ja hienoa, että näkyy vielä vyöhykkeetkin. - Mukavaa pyhäiltaa!
VastaaPoistaItse olen oppinut paljon näistä yhteispostauksista. Monet näistä bloggaajista ovat nuoria ja vasta omavaraistelun alussa. Meillä pitäisi taas kasvattaa maltilla, kun perhe ei enää asu kotona, mutta joka kevät into vie voiton järjestä.
PoistaMukavaa viikkoa Anneli!
Tässä tulee hyvin esille, että ei ole vain yhtä toimivaa kompostointisysteemiä. Teillä on ihan erilaiset menetelmät käytössä kuin minulla, mutta molemmat olemme tyytyväisiä lopputulokseen ja prosessiin toimivuuteen. On tärkeää löytää itselle sopivat menetelmät. https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html
VastaaPoistaTaloudet ja puutarhat ovat erilaisia. Se mikä toimii yhdellä, saattaa olla toiselle hankala.
PoistaKokeilemalla ja erehdysten kautta pääsee parhaaseen tulokseen.
Huimaavan hieno postaus. Meidän pitäisi hankkia parempi kompostori vanhan tilalle. Lehtikomposti on, ja lokeroidussa jätesäiliössä on bio-osasto. Kesällä tarvitaan yksi tai kaksi muuta kompostia.
VastaaPoistaSiperialainen vessa! 😀 Voi ei. Onni on mukava sisävessa. 💚
Kiitos Rita.💜
PoistaMe pyrimme mahdollisimman suureen omavaraisuuteen, siksikin kompostointi on meille tärkeää.
Mies sanoo talon ja puutarhan olevan pilalla, jos kaikki on valmista ja kunnossa. 😂 Onneksi ei sentään tarvitse käydä tarpeillaan tuossa siperialaisessa vessassa.
Olen ihan unohtanut tuon uretaanin olemassa olon, meillä jotain paloja pyörii ja voisi kuvitella, etä niillä saisi tuon yhden "kylmäkompostin" muutettua lämpimäksi, kiitos vinkistä. Tuo vessankannen hyödyntäminen on mainio keksintö!
VastaaPoistaSe näissä yhteispostauksissa onkin mahtavaa, että näistä saa ideoita, jotka jäävät hautumaan. Joku on aina toteutettavissa omissakin ympyröissä. Olisikin pitänyt tehdä aprillipäivän postaus; Meidän uusi ekologinen WC. 😂
PoistaOlipa mielenkiintoinen postaus. Pitää lukea vielä uudelleenkin, sillä meidän kompostia hoidetaan vähän eritavalla. Jospa tästä saisi ideoita omaan systeemin. Kiitos.
VastaaPoistaKiva kun kävit Maria,
PoistaEri systeemit toimivat erilaisissa paikoissa. Kokeilemalla löytyy se itselle paras tehdä asioita, vaikkapa sitten kompostointi.
Itse olen käätänyt lämpökompostorini massaa useammin (ainakin pinnasta) kuin kaksi kertaa vuodessa. Onkohan siitä jotain haittaa..
VastaaPoistaEn usko, meillä tämä on vakiintunut tapa. Luultavammin seurausta luontaisesta mukavuudenhalustamme 😀
VastaaPoistaHyvä kirjoitus! Tämmöinen käytännön läheinen, mikä on aina hyvä! Rikkaruohot oon aina kärrännyt ankoille ranta veteen...��
VastaaPoistaKiitos Mirja,
VastaaPoista🦆Onnellinen sinä, jolla on muitakin eläimiä, kuin kissa ja koira.🐔
Siperialainen vessa on oikein osu nimi :D Hauska sattuma, koska mulla on aikeissa perustaa oma "siperialainen vessa", kun puolison suvun kesämökin kuivakäymälä on jäämässä tarpeettomaksi.
VastaaPoistaOnnea "uudelle" kuivakäymälälle. 😆
VastaaPoistaMeillä on pari kompostoivaa käymälää pihan eri alueilla.
Venäläinen vessa :D Mainio idea kerrassaan tuo wc-istuimen käyttäminen kompostin aukkona!
VastaaPoistaMeidän isännällä riittää kierrätysideoita. Hyvä niin!
VastaaPoista