TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

ALMA MUISTELEE


 Tauno-enoni kutsui renki-Taunon yhteisille nimipäiville. Hauskojen kemujen päätteeksi eno pieksi kaimansa henkihieveriin. Vahtosen isäntä toimitti vertavuotavan palkollisensa sairaalaan. Tauno irtisanoutui. Muuten hän kuulemma joutuisi eristäytymään täysin. Tai tappamaan enoni. 

 

 Isäntä hätääntyi. Mistä apua elonkorjuuseen? Maatamenonaikaan ovelle koputettiin. Sisään työntyi poika pyytäen yösijaa. Tarkkana miehenä isäntä katsoi kulkurin paperit. Leo Kuujärvi, s.12.8.28. Isäntä lupasi pojalle yösijan ja töitäkin. 

 

 Leo asettui asumaan saunakamariin.  Ei äärettömän tiedonhaluinen Leo Taunon paikkaa täyttänyt. Poikaa piti opastaa kaikessa. Pian aloin viihtyä sanakamarissa. Vaimensin omantunnon äänen, jäin yösikin. Leon elämä poikkesi omastani. Hän oli matkustellut maissa, joista en ollut kuunaan kuullutkaan. Väitti puhuvansa viittä kieltäkin.   Viikon 11 krapusanat ovat hauska, vaimentaa, eristäytyminen.

 Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin Susun blogissa.
Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi.
Jätä krapusi linkki Susun blogiin.


Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.

21 kommenttia:

 1. No just, aika tyypilliset suomalaiset kemut, juhlaväki piestään sairaalakuntoon!

  Vai alkoi Alma viihtyä saunakammarissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kuin kyseessä olisi ollut tyypillinen kännisten tappelu, mutta myöhemmin selvisi tappelun olleen järjestetty.
   Alma kertoi minulle lapsena tarinoita "eräästäkin piikatytöstä", vasta aikuisena ymmärsin tuon piikatytön olleen hän itse.
   Se eräskin piikatyttö kuulemma viihtyi saunakamarissa.

   Poista
 2. Miksi tappelu kemujen päälle? Oliko juotu sahtia?
  On nuo kummia perinteitä. 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiteellä kun oltiin, niin juomana oli tietysti Kiteen kirkas.
   Tämä tappelu oli järjestetty.

   Poista
 3. Alma sai jotakin lohtua ankeaan elämäänsä Leoon tutustuttuaan. Lohduttavaa! Mutta tuosta kun Tauno Taunon pieksi muutama sana. Jostain olen lukenut, että meillä suomalaisilla on aivan ikioma geeni, joka saa aikaan tuon meille niin tyypillisen aggressioiden kasvun viinan juonnin myötä. Liittyi muistaakseni nimen omaan miespuolisten geeniperimään. Tähän hätään en kyllä tuota tutkimustulosta löydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut tuosta suomalaisten geenistä. Tämä tappelu oli järjestetty. Tauno-renki oli nuori, kun taas Alman Tauno-eno oli tunnettu kommunisti ja jo 47-vuotias. Noilla Taunon päivillä 1947 oli vain kaksi juhlijaa. Kuulin seikkaperäisen selostuksen kiteeläisiltä vasta 2010.

   Poista
 4. Tappeluunhan ne kemut usein päättyivät, varsinkin jos viina virtasi.
  Jaa-a, mitähän Alma siellä saunakamarilla teki muuta kuin kuunteli tarinoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tappeluun juomingit päättyivät, varsinkin kun Kiteen kirkasta kiskottiin. Myöhemmin kuulin tämän tappelun olleen järjestetyn.

   Poista
  2. Eiköhän ne Alma ja Leo riiustelleet. 😃

   Poista
 5. Sukupolvesta toiseen osataan nämä tappelut ja pieksämiset. Erilaiset aseet on nykypäivää.
  Geenit varmaan vaikuttaa mutta myös mölyjen sisällä pitäminen. Selvinpäin ei sanota auki mutta kännissä hakataan auki suu ja toinen ihminen.
  Kaikesta huolimatta leppoisaa sunnuntain jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tappelun perimmäinen syy ja se, että se oli järjestetty selvisi minulle vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Muttei tappelut todellakaan mitään harvinaisia olleet tai ole vieläkään.
   Mukavaa sunnuntaita myös sinulle! 😃

   Poista
 6. Olipa hurja ja mielenkiintoinen tarina! Suomalaista kansanperinnettä tyystin.

  VastaaPoista
 7. Kansanperinnettä, eikä valitettavasti edes katoavaa kansanperinnettä. Vaikka vuosikymmeniä myöhemmin kuulin vanhoilta kiteeläisiltä tämän tappelun olleen järjestetty.

  VastaaPoista
 8. Oli se ennen raakaa touhua,mutta aitat oli piioilla jos vain renki sisään pääsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se meni. Vahtonen oli edistyksellinen isäntä. Almalla oli vuode talon pirtissä.

   Poista
 9. Yhdessä ollessa sattuu kaikenlaista :)

  VastaaPoista
 10. Uskonto ja politiikka ovat kännisessä sakissa lähes varma tae, että tappelu syntyy. Ennen olivat aseet tavallisemmin nyrkit ja mora, nyt lisänä muutakin kättä pitempää.
  Miten Alman ja Leon riiustelu jatkui?

  VastaaPoista
 11. Niinpä. Ne ovat aiheita, joita minua kehotettiin keskusteluissa välttämään, kun minusta yritettiin kasvattaa kunnon ihmistä. Nuo Taunot olivat melko epäsuhtainen pari, toinen tunnettu 47-vuotias kommunisti ja toinen 20-vuotias raittiiksi tiedetty nuorukainen. Kun kiertelin Kiteellä selvittelemässä Alman menneisyyttä, tämä Taunon-päivän tappelu muistettiin kertoa aina ja myös se, että vanhempi Tauno kuoli 60-vuotissynttäreillään. Ja kuulemma se oli rangaistus siitä, että oli hän oli hakannut nuoren kaimansa ja pakottanut tämän muuttamaan pois paikkakunnalta. Jostain syystä ihmisten mieliin jääneitä tapauksia. Jos Susu antaa sopivia sanoja saatan kertoa myöhemmin Leon ja Alman riiustelusta ja ehkä hieman nuoremmasta Taunostakin.

  VastaaPoista
 12. Jaa, Alma sai yksitoikkoiseen elämäänsä tuulahduksia maailmalta. Mitähän vanhempi Tauno sitten teki? Ehkä kihisi mustasukkaisuudesta ja hakkasi lemmenparin.

  VastaaPoista
 13. Leo teki lähtemättömän vaikutuksen Almaan.
  Vanhempi Tauno järjesti Leolle työpaikan, siksi nuori Tauno-renki piti hakata.

  VastaaPoista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi