Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

KORONA JA KOTIVARA


Tämä postaus Tsajut-blogin Sadun ideoima yhteispostaus, johon osallistuu useita bloggaajia. Sarjan ensimmäiset kotivara-yhteiskirjoitukset ilmestyivät viime vuoden marraskuussa. Linkit marraskuun postauksiin löydät täältä

Noiden kirjoitusten jälkeen koronavirus on muuttanut meidän kaikkien elämää ja ehkä myös suhtautumista kotivaraan. Marraskuussa vielä ajattelin kotivaran turvaavan elämää lähinnä myrskyjen aiheuttamien sähkökatkosten yli. En osannut edes aavistaa, miten lähellä olikaan - jonkun muun kuin sähkökatkoksen aiheuttama - maailmanlaajuinen kriisitilanne.
Mitä kotivaralla tarkoitetaan? Sadun blogista (täällä) löydät kattavan vastauksen.

Ruoka on keskeinen asia, kun puhutaan kotivarasta. 
Koronavirus ei ole mitenkään muuttanut normaalia elämäämme tässä suhteessa. Tykkäämme kasvattaa ruokamme itse. Lisäksi kalastamme ja keräämme luonnosta meille maistuvaa syötävää. Kotivaraa suositellaan hankittavaksi vähintään kolmeksi päiväksi. Meillä  pärjätään oman puutarhan tuotteilla ja luonnonantimilla  satokaudesta seuraavaan. Sen mahdollistavat kuivaaminen, pakastimet, viileäkaapit ja kellari. Kaupassa käymme yleensäkin enintään kerran viikossa.
Nyt poikkeustilanteessa teemme ostokset heti aamulla kauppojen ovien avauduttua, koska kuulun jo ikänikin puolesta riskiryhmään. Ostamme lähinnä kahvia, teetä, piimää, rahkaa, juustoja, munia, hunajaa, ruokaöljyä, jauhoja, puurohiutaleita, hiivaa ja eläinten ruokia. Harvemmin ostamme hygieniatarvikkeita, tulitikkuja, pastaa, vilja-riisi sekoituksia, pähkinöitä, näkkileipää ja syötäviä siemeniä. Suolaa meillä käytetään vähän ja ruoka maustetaan yrteillä, erilaisilla sipuleilla ja chilillä, joita saadaan omasta puutarhasta.

Viinirypäleitä pakastan kokonaisina tai mehuna. Kirsikoitakin voi hyvin pakastaa. Luumuista olen tehnyt hilloa. Muut hedelmät kuivaamme.

Ruokaa valmistamme niistä aineksista, joita kotoa löytyy. En laita tähän reseptejä, koska kaikkien aterioidemme koostumukset vaihtelevat sesongin ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Postauksen lopussa olevista linkeistä sensijaan löydät monta oivallista reseptiä.

Esimerkkejä ateroista:


Esimerkiksi mangoldista ta pinaatista saa pyöräytettyä nopeasti lettuja. Vehnäjauhojen sijaan käytän ohrajauhoja.

Kalaa ja kasviksia meillä syödään paljon.
Kuvissa:
 haukea, papuja + porkkanoita
kuhaa + maa-artisokkaa 
silakoita + palsternakkaa
siikawokkia

Sieniruokia:
kanttarellikeitto
lampaankääpämunakas
papu-suppilovahverokeitto
tattipihvit
Salaatteja: 
lohi-tammenlehtisalaatti
sieni-sipuli-maustekurkku-ryynimakaroonisalaatti 
kiinankaali-porkkanaraastesalaatti 
Välipaloja ja/tai jälkiruokia: 
lakka-karpalo jäädyke 
mansikka-vadelmarahka
 punaherukkakiisseli 
sherry-kirsikat 


Nyt eristyksissä kaikki palvelut on hankittava virtuaalisesti lähipalvelun sijaan. Samoin kontaktit sukulaisiin ja ystäviin hoidetaan puhelimen välityksellä. Harrastusryhmät on lopetettu tältä keväältä. Näistä syistä aika tulee joskus pitkäksi. Onneksi on sähköiset kirjat, kun kirjastokaan ei ole auki. Aina ei kuitenkaan jaksa lukea. 
Ensi talven polttopuut on tehty, esikasvatettavien kasvien taimet ovat päässeet kasvun alkuun. On tullut aika muistaa lintuja ja pörriäisiä. 
Nämä linnunpöntöt syntyivät yhdestä multasäkkien alla olleesta lavasta. Metsästä ja rannoilta löytyi tarpeita ötökkähotellia varten. Sitä tehdessä aika kuluu rattoisasti.

Olemme saattaneet varautua COVID-19 virukseen tietämättämme. Olemme viettäneet vuoden alussa yli kaksi kuukautta kaukomailla ja käyneet monta kertaa sademetsissä. Tästä syystä aloitimme jo joulukuussa syömään malarianestolääkettä, jonka syöntiä piti jatkaa vielä reisun jälkeenkin. Se saattaa joidenkin tutkimusten mukaan toimia  lääkkeenä mahdolliseen koronatartuntaan. 

Koronakeittokirja ja lisää kotivara-aiheisia postauksia löydät näistä linkeistä :

Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/2020/04/hashtag-72-tuntia-jatkot.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/kotivara-nyt.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/kotivara-2.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/puutoslista.html
korkeala https://www.korkeala.fi/kotivara-kaytannossa/
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2020/04/korona-ja-kotivara.html
Helecleaner https://helecleaner.com/miten-hoidamme-kotiamme-poikkeusolosuhteissa-2/
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/04/viimeinen-aamupala-thon-hotellissa.html
Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/kotivarailua 
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=19996


23 kommenttia:

  1. Miten herkullisia ruoka- ja puutarhakuvia! Mekin olemme ne harvat kauppakäynnit suorittaneet aamulla heti viiden jälkeen, kun paikalla ei ole ollut kuin pari asiakasta henkilökunnan lisäksi. Onhan sekin ollut kokemus itsessään ajella pimeässä kauppaan ja auringonnousussa takaisin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna.
      Älä muuta sano. Aikainen kaupasta paluu on mieleenpainuva kokemus :D

      Poista
  2. Onpa kauniita kuvia, sekä puutarhakuvat että ruokakuvat. Kaupassa käynnit ovat meilläkin harventuneet. Kun oltiin matkakaranteenissa, käytettiin kauppakassipalvelua, joka pelasi todella hyvin. Nyt mies käy kerran viikossa kaupassa. Mutta ei me sen kummenkin ole hamstrattu tavaroita, ei edes wc-paperia! - Mukavaa sunnuntaina sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli.
      Me olemme hamstereita, mutta emme tee sitä kaupassa :)
      Kaikkea on riittävistä ilman ostamista "varastoon".
      Mukavaa viikon jatkoa teille!

      Poista
  3. Olen monet kerrat jo ajatellut alkavani tekemään linnunpönttöjä. Kiitos kun muistutit, ettei siihen mene niin kauan aikaa. Eikä materiaali ole niin justuunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.
      Niinpä linnut eivät kysele rakennustarpeiden alkuperän perään :)

      Poista
  4. Onpa mielenkiintoista lukea tällaista omavaraisuudesta ja kotivarasta. Itsekin haaveilen, että voisi joskus tuottaa itse kaikki haluamansa rehut, mutta se tuskin on koskaan mahdollista ellei hommaa kasvihuonetta. Olen myös tuhottoman surkea puutarhahommissa, mutta sitä olisin kyllä valmis opettelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tämä kasvatusharrastus tuli kylkiäisenä, kun perhe kasvoi suureksi. Minkään auton takakontti ei olisi riittänyt, jos kaiken olisi ostanut kaupasta. Tehdessä oppii ja nyt tästä on tullut elämäntapa.

      Poista
  5. Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu ja oli myös mukavaa nähdä teidän annoksia, sellainen kiinnostaa aina. Ihanat nuo kukkalautaset muuten. <3 Fiksua käydä aikaisin kaupassa ja täällä risikiryhmäläisille on Porvoon Cittarissa ihan oma aukioloaika aamuisin, varmaan teillä sielläkin.

    Toivon koko sydämestäni, että pysytte terveenä ja sydämellistä uutta viikkoa Kirsti Kaija. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3
      "Syöminen on ihmisen pääelinkeino ja siksi siihen pitää panostaa", sanoo rakas mieheni.
      Ruokajutut ovat kiinnostaneet minuakin aina. Sama Lahdessa, jossa käymme kaupassa. Ovet ovat auki hyvin varhain riskiryhmiä varten.
      Terveyttä ja huolista vapaata viikkoa teillekin!

      Poista
  6. Olet todella taitava puutarhuri ja kokki. Linnunpöntötkin näyttävät suloisilta. Itse olen virittelemässä ötökkähotellia.Sen valmistaminen onnistuu vaikka olisi peukalo keskellä kämmentä.
    Hauskaa kevään jatkoa sinulle
    Terveisin Outi, Helecleaner

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi,
      Iso perhe on opettanut minut ja mieheni puutarhureiksi ja taloudellisiksi ruokahuoltajiksi.
      Kiva Kuulla, että sinullakin on ötökkähotelli tekeillä tai kenties jo valmis.
      Aurinkoista kevättä myös sinne!

      Poista
  7. Kyllä sinulla on nuo ruokalautas esimerkit kuin oppikirjasta. Ja hyvää kierrätystä käyttää puulavaa linnunpönttöihin. Hyönteishotellit on meillä vielä vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Meidän sapuskat ovat ainakin edullisia. Kun samoista raaka-aineista tekee jatkuvasti ruokaa on pakko käyttää mielikuvitusta.
      Vaiheessa on minunkin hyönteishotelli - vielä.

      Poista
  8. Niin kauniit kuvat! Ihania herkkuja! Hienoja pönttöjä tuli ja loistavaa kierrätystä samalla:) Mukavaa alkanutta viikkoa💕☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivikki <3
      Ihanaa ja aurinkoista viikkoa myös sinulle!

      Poista
  9. Onneksi kerkesin syödä juuri, sillä tätä lukiessa ja kuvia katsoessa tulisi nälkä 🤗 Noista linnunpöntöistä syntyikin kerralla uusi asuinlähiö 🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me taidamme olla kaikessa aika paljokkaita. Tahdomme paljon lintujakin pihapiiriimme.

      Poista
  10. Miten herkullisen näköisiä ruokia täällä olikaan :)

    VastaaPoista
  11. Ihania ruokia. Me vetäydyimme tuvalle ja samalla ruokavaliomme kapeni säilytystilojen vajavaisuuden ja keittiön puutteellisen varustuksen vuoksi. Nyt molemmat ongelmat ovat työn alla :)

    VastaaPoista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi