TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

perjantai 28. helmikuuta 2020

AUCKLANDISSA ja SEN YMPÄRISTÖSSÄ

Tervehdys kaikille lukijoille. Olemme nyt Uuden Seelaninn Pohjois-saarella, Aucklandissa.

Ensimmäiseksi tänne saavuttuamme, kiinnitin huomioni näihin eri lastensuojelu-organisaatioiden suuriin, vetoaviin julisteisiin katukuvassa: "Ota minut sijaislapseksi, anna minulle tulevaisuus". Uudessa Seelannissa, kuten monissa muissakin korkean elintason maissa, on valtavat tuloerot. Se heijastuu lasten hyvinvointiin. Sijaisperheistä on huutava pula. Sydämeen koskee, kun sijaisvanhempia on etsittävä tämän kaltaisilla menetelmillä. Suomessakin näkee lehdissä ilmoituksia, joilla etsitään sijais- ja tukiperheitä.

Havupuumetsässä on satoja havupuulajeja.
Auckland's Botanic Gardens on 64 hehtaarin laajuinen kasvitieteellinen alue Manurewassa, n. 30 kilometriä  Aucklandin keskustasta. Ensimmäisen kerran maata kasvitieteelliseksi puutarhaksi ostettiin 1968. Alueen aktiivinen kehittäminen aloitettiin vuonna 1973. Puutarhat avattiin virallisesti yleisölle 1983. Samana vuonna julkaistiin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Visitor's Guide (Vierailijan opas). Oppaassa on yli 10 000 puutarhasta löytyvää kasvia. Vierailumme osui loppukesään, jolloin laajat nurmikot ovat muuttuneet vihreästä ruskeaksi. Vettä säästetään, joten nurmikkoja ei kastella.

Puutarhassa on aika-ajoin vaihtuvia näyttelyitä. Meidän vieraillessa oli esillä monia patsaita. Nämä tanssijat taitavat valssata puutarhassa pysyvästi.

Enpä ennen tiennyt Aaloe-puita olevan olemassakaan. Täällä kivikkopuutarhassa niitä on montaa eri lajia.

Uuden-Seelannin korkein rakennus, Sky Tower sijaitsee Aucklandin keskustassa. Sieltä voi katsella kaupunkia 220 metrin korkeudesta katutason yläpuolelta. Tornista on
mahtavat 360° panoraamanäkymät jopa 80 kilometriin päähän. 
Auclandin kotimme sijaitsee kilometrin päässä Sky Towerista talossa, jossa on vihreää ja sinistä.
Auckland-museo (iso rakennus) sijaitsee linnun tietä kahden kilometrin päässä Sky Towerista. Niinkin kauaksi näkee melko selvästi.

Auclankd-museossa on runsaasti Uudesta Seelannista, sen sijainnista ja ihmisistä kertovia kokoelmia. Päivittäin voi nähdä maorien esityksiä. (Kuva esityksen esitteestä)


Sky Towerissa on mahdollisuus Sky Jumpiin, 192 metrin hallittuun vapaapudotukseen. Pudotukseen 53 kerroksesta Sky City Palace-aukiolle 85 km/h vauhdilla kuluu 11  pelottavaa sekuntia. Kun olimme tornissa katselimme lasin läpi kahden rohkean ihmisen yritystä ja suoritusta. Tyttö ei uskaltanut hypätä. Minä olin helpottunut, ettei tuo tärisevä tyttö syöksynyt alas korkeuksista.
Tämä mies oli rohkeampi. Hyppääminen maksaa 220 dollaria. Ehkä sen tuoma adrenaalipiikki on sen arvoinen. Itse en suostuisi hyppäämään, vaikka minulle maksettaisiin tuo 220 dollaria.
Hyvää karkauspäivää ja maaliskuuta!

tiistai 25. helmikuuta 2020

KUNNIANHIMOINEN VISIO

Olemme viettäneet tunteja vaeltaen Sanctuary Zealandiassa, jossa reitin voi valita haastavuuden ja pituuden mukaan. 

Sanctuary Zealandia on maailman ensimmäinen täysin aidattu luonnonsuojelualue, joka sijaitsee lähellä kaupunkia. Sen visio on poikkeuksellinen: Wellingtonin laakson metsien ja makean veden ekosysteemien palauttaminen mahdollisimman lähelle ihmistä edeltävää tilaa. 225 hehtaarin alue on uraauurtava suojeluhanke, jonka avulla alueelle on tuotu takaisin 18 luontaista villieläinlajia, joista osa oli aiemmin hävinnyt Uudesta Seelannista. 20  dollarin pääsylipulla alueella voi viettää kaksi päivää. Pääsylippujen tuotot käytetään alueen hyväksi.


Viehättävien tekojärvien ympärillä sijaitsevassa Zealandiassa  on suojaisa koti Uuden Seelannin harvinaisimmille ja uhanalaisemmille villieläimelle, linnuille ja hyönteisille.

Miksi Zealandia on perustettu? Ennen ihmisen saapumista Aoteora (Uusi Seelanti)  oli eristetty ja ainutlaatuinen. Petoeläimien  puuttuessa tänne oli kehittynyt eläinten ja kasvien ekosysteemi, jollaista ei ollut missään muualla maailmassa. Ihmiset ja heidän mukanaan tuomat nisäkkäät ovat pilanneet sen. Maahantuodut saalistajat tuhosivat Uuden Seelannin kotoperäiset ja endeemiset lajit, jotka olivat kehittyneet miljoonien vuosien ajan. Ihmisen saapumisen jälkeen vähintään 51 lintulajia, kolme sammakkolajia, kolme liskolajia, yksi makean veden kalalaji, yksi lepakkolaji, neljä kasvilajia ja joukko selkärangattomia lajeja on kuollut sukupuuttoon. Siksi Zealandia.


ASETELMIA

Pienen Linnun makrotex-haaste tälle viikolle on Asetelma. Tervetuloa osallistumaan tavallisilla tai makrokuvilla   täällä.
Tämä kukka-asetelma oli omakotitalon katolla Christchurchissa.

Suffrage in Stitches

Asetetelma tämäkin. Wellingtonin museossa on esillä teos Suffrage in Stitches. Se on ainutlaatuinen teos, ja se kosketti minua. Näyttelyn kokoaminen tarjosi 546 henkilölle, perheelle ja ryhmälle mahdollisuuden ripustaa taiteensa galleriatilaan. Taiteentekijät ovat koulutukseltaan tai taustoiltaan hyvin epäyhtenäinen ryhmä. Teoksen valmistajiin kuuluu muutamia taiteen ja kierrätysyhteisön johtavia henkilöitä, mutta suurin osa valmistajista on tavallisia ihmisiä, eri sukupolvista, eri etnisistä- ja kulttuiritaustoista. 300 metrin pituinen tekstiiliteos muistaa uusiseelantilaisen historian tavallisia ihmisiä, jotka tekivät merkittävän teon. He allekirjoittivat vetoomuksen, jotta naiset voisivat saavuttaa äänioikeuden ensimmäisinä maailmassa. Tekstiiliteos vastaa alkuperäisen vetoomuksen pituutta ja koostuu 546 yksilöllisesti suunnitellusta kangaspaneelista. Alkuperäisessä vetoomuksessa oli täsmälleen sama määrä sivuja. Teos kertoo samalla 546 naisen tarinat. Naisten tarinoihin liittyy kaikkea mahdollista: juonittelua, köyhyyttä, rikollisuutta, toivoa, vahvuutta. Ottamani kuvat eivät tee oikeutta teoksen paneeleille eikä tarinoille, joten en laita tänne niitä. Jos näiden äänioikeus-vetoomuksen 1893 allekirjoittaneen naisen ainutlaatuiset tarinat tai käsityöt kiinnostavat, niin löydät kunkin kangaspaneelin täältä näisen nimeä klikkaamalla.
Taiteilijoita työnsä ääressä (kuva näyttelyn esite)

sunnuntai 23. helmikuuta 2020

SATEENKAARI-FESTIVAALIAinon haasteen värit värikollaasiksi tulevat  beryllistä. Tämä hauska haaste löytyy täältä.
Kun bongasin tämän Pride-festivaaleihin osallistujan Wellingtonin katukuvasta, toivoin Ainon viikon värien löytyvän tästä villakoirasta.
Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

perjantai 21. helmikuuta 2020

WELLINGTON

Wellington on Uuden Seelannin pääkaupunki, joka sijaitsee Pohjoissaaren lounaisosassa, Etelä- ja Pohjoissaaret erottavan Cookinsalmen rannalla. Kaupungin asukasluvuksi emäntämme Kim arvioi n. 300 000. Kaupunki  on nimetty Arthur Wellesleyn, Wellingtonin herttuan mukaan. Hän oli brittiläinen sotilas ja valtiomies, joka johti brittijoukkoja Napoleonin sodissa.
Kim perheineen asuu korkealla, tuulisella mäellä Ngaion omakotialueella.

18.2.2020

 Te Papa Tongarewa on Uuden Seelannin kansallismuseo, joka sijaitsee Wellingtonissa. Se tunnetaan nimellä "Te Papa" tai "Our Place." Kirjaimellisesti Te Papa Tongarewa käännetään "aarteiden säilytysastiaksi". 
 Se avattiin vuonna 1998, kun kansallismuseo ja Kansallinen taidegalleria yhdistettiin.Vuosittain Te Papa Tongarewassa käy yli 1,5miljoonaa ihmistä. Te Papan filosofia korostaa kulttuuriaarteiden takana olevia eläviä kasvoja, joista monilla on siteet maoreihin. 
Museon kokoelmat ovat uskomattomat: 800 000 teosta, esinettä ja näytettä. Te Papan kokoelmista löydät kaikkea mahdollista dinosauruksen hampaasta nykytaiteeseen, mehiläisestä Xenaan. Kokoelmien teemoja ovat mm. Taonga maorit, Tyynenmeren kulttuurit, historia, valokuvaus, taide, kasvi- ja eläintiede. Museon maanjäristyshuoneessa voi konkreettisesti kokea, miltä tuntuu olla maanjäristyksessä. 
Tšekikkiläisen Gottfried Bohumir Lindauerin 
(5.1.1839 -  13.6 1926) maalaama tuntemattoman Maorin muotokuva. Lindauer oli böömiläinen taiteilija, joka maalasi ja kuoli Woodvillessä, Uudessa Seelannissa. Hän oli kuuluisa erityisesti maalamistaan maorien muotokuvista. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

19.2.2020

Yksi Uuden Seelannin vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista on tämä Wellingtonin Botanic Garden, joka perustettiin vuonna 1868. Puutarhan ominaispiirre ovat havupuulajit, jotka tuotiin aikoinaan Kanadasta. Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee sekä korkealla mäellä, että alhaalla laaksossa. Vaeltelu puutarhassa käy jalkoihin.
Maksullinen Wellingtonin köysirata kulkee Lambtonin laiturilta puutarhan Kelburn-sisäänkäynnille. Ladattava bussikortti käy myös köysiradalla. Puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.

20.2.2020
Parlamenttitalo puistoineen on vaikuttavan näköinen.
Yleisön on mahdollista päästä seuraamaan istuntoja.
Hon Phil Twyford on parlamentin jäsen. Puheessaan Twyford korosti Uuden Seelannin tarjoavan toivoa ja mahdollisuuden kaikille ihmisille. Hän vakuutti olevansa sitoutunut korjaamaan asunto- ja kuljetusongelmat, jotka vaikuttavat suurimpiin kaupunkeihin, kutee suureen osaan muutakin maata. Kaupunkikehitys- ja liikenneministerinä Twyford kuuluu ryhmään, joka auttaa rakentamaan asuntoja asuntokriisistä kärsivään Uuteen Seelantiin. Lisäksi hän työskentelee eri yhteisöjen kanssa turvallisemman ja kestävämmän liikenneverkon luomiseksi.
Minusta poliitikot kuulostavat täällä samanlaisilta kuin meillä kotona.


keskiviikko 19. helmikuuta 2020

CHRISTCHURRCHISTA WELLINGTONIIN

 Uudessa Seelannissa on nyt loppukesä. Christchurchin Botanic Gardenissa kukkivat monet meilläkin viihtyvät  kasvit. Täällä kaikki ovat vain kookkaampia, mihin meillä on totuttu. Hortensiametsän hortensiat ovat yli 2 metriä korkeita.

Monin paikoin syötävät kasvit on sijoitettu koristekasvien väliin.

Christchurchin siirtymävaiheen katedraali, joka tunnetaan rakenteidensa vuoksi myös nimellä "pahvikatedraali"."Kansainvälisesti Siirtymävaiheen katedraali on maan tunnetuin rakennus", sanoo Aucklandin yliopiston arkkitehtuuriprofessori Andrew Barrie. 
Siirtymävaiheen katedraali sisältä. "Pahvikatedraali" nimi tulee siitä, että kaikki katedraalin pyöreät osat pahvisia muotteja, joita käytetään valettaessa betonia. 
Siirtymävaiheen katedraali pystytettiin, koska Christchurchin Kristuksen kirkon katedraali tuhoutui maanjäristyksessä 2011 ja sen korjaukset ovat vielä kesken.
Australiassa ja Uudessa Seelannissa saa alennusta take away-kahvista tai teestä, jos on oma muki. Hyvä käytäntö, jonka ansiosta syntyy vähemmän jätettä. Harmittavasti junassa ruoka tarjoillaan lukuisista kertakäyttöastioista.

Junamatka Christchurchista Pictoniin kestää noin seitsemän tuntia. Sen aikana näkee monenlaista maisemaa. Viinitarhoja on silmänkantamattomiin, välissä mäkiä ja jokia. Ja tietenkin valtavia lammaskatraita.
 Meressä voi nähdä delfiinejä, rannoilla hylkeitä ja lintuja.
Pictonista on reilun kolmen tunnin lauttamatka Wellingtoniin. Me lähdimme aamulla Christchurchista ja olimme illalla perillä Wellingtonissa.

tiistai 18. helmikuuta 2020

KUPILLINEN

.
Pienen Linnun haaste tälle viikolle on kupillinen. Löydät haasteen täältä. Osallistua voit makro- tai tavallisilla kuvilla. Reppureissaajalla ei ole monta omaa astiaa mukana. Ei kuppiakaan, mutta muki löytyy. Siitä voi ryystää pussikeitot, ja juotavat, sekä nauttia välipalan.
Terkkuja sateisesta ja tuulisesta Wellingtonista!

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

MAISEMIA CHRISTCHURCH - WELLINGTON

Krysoliitti

Ainon haaste tämän kertaiseksi värikoollaasiksi on täällä Värisävyt ovat krysoliitistä. Kuvat olen ottanut junan avovaunusta matkalta Christchurchista Wellingtoniin.

 Sardoni


Viime viikolla netti pätki. Syy saattoi olla paikallinen rankka ukkoskuuro. Ainon viimeviikkoinen haaste löytyy täältä. Viime viikollahan Ainon antamat värisävyt olivat sardonistaLaitan viimeviikkoisen värikollaasini mukaan, kun sen tulin koonneeksi.
Terveisiä Uuden Seelannin pääkaupungista Wellintonista.
Hyvää uutta viikkoa kaikille!