TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

keskiviikko 23. lokakuuta 2019

5. POSTIKORTTI MARRAKECHISTA

Kun kuvasin haikaroita kuninkaanlinnan lähellä, linnan vartijat tulivat tarkastamaan kamerani, etten vain ollut kuvannut linnaa tai vartijoita.

Olemme jo kotona, joten otsikon pitäisi kai olla: Postikortti Orimattilasta, mutta koska kokosin postauksen Marrakechissa, olkoon 5. POSTIKORTTI MARRAKECHISTA. 
Marrakesh on yksi niistä kaupungeista, joita joko rakastat tai vihaat. Se on värikäs ja elinvoimainen,  mutta se on myös kaoottinen ja likainen. Minut kaupunki lumosi tuoksuillaan, äänillään, ruoalla ja väreillään. Kun vain annoin itseni ensin tottua liikenteeseen ja meluun. 
Marrakechin keskusta koostuu Medinasta - Vanhastakaupungista - 
ja Jamaan El-Fna-aukiosta.
Jamaan El-Fna-aukiolla voi nähdä kaikenlaisia esityksiä mm. käärmeenlumoajia. 

Aukiolla on kymmenittäin mehuasemia, joista saa ostaa hedelmistä puristettua raikasta tuoremehua.

Paikallinen munamies.
Ravintolan terassilta seurasimme, miten puutarhakojua pystytettiin Jamaan El-Fna-aukiolle. Isojakin puita roudattiin myytäviksi aaseilla ja miesten työntämillä kärryillä.

Ruoka

Marrakechissa on niin paljon uskomattomia ruokailupaikkoja, että pitäisi kirjoittaa kirja niiden kaikkien luetteloimiseksi. Täältä löytyy halvempia baareja ja hienoja ravintoloita. Jokaiselle mieltymysten mukaan. Marokkolaisessa keittiössä on afrikkalaisia, arabialaisia ja eurooppalaisia vivahteita. Ruoka valmistetaan kasviksista, lihasta ja kalasta yhdessä pähkinöiden, yrttien, mausteiden, tuoreiden  ja kuivattujen hedelmien kanssa. Lisukkeena on leipää, bulguria, riisiä tai couscousia. Ruoka on mausteista, muttei tulista.

🥙

Ateria aloitetaan pienillä kylmillä tai lämpimillä salaatilla. 

🥝🍒🥃
Jälkiruuaksi on tuoreita hedelmiä. Ateria päätetään makealla minttuteellä.
🥘
ninCouscous on Marokon kansallisruoka, joka valmistetaan durum- vehnästä. Berbereiltä peräisin oleva ruoka tarjotaan usein joko pataruoan tai muulla tavalla kypsennettyjen kasvisten tai lihan kanssa. Usein couscousiin lisätään pähkinöitä, rusinoita sekä muita kuivattuja hedelmiä.
🥟
Pastilla-piiraat tehdään lehtevästä, ohuesta taikinasta, jonka taikinakerrosten välissä on kyyhkystä tai kanasta, kananmunasta, jauhetusta mantelista ja sahramista valmistettu täyte. Suolaisen pastillan päälle sirotellaan kanelia ja tomusokeria, mikä tekee lopputuloksesta makeansuolaisen. 
🥣
Harira on keitto, jota syödään vuoden ympäri, mutta erityisesti ramadanin aikaan auringon laskettua. Mausteisen tomaatti- pohjaisen keiton ruokaisuutta lisäävät linssit, kikherneet ja liha, usein lammas.
🍵🐟
Chermoula on tuoreista yrteistä, valkosipulista ja mausteista valmistettu öljypohjainen vihreä kastike. Marokkolaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti myös kalaruoat, joiden kanssa chermoulaa usein tarjoillaan.
🍃🥃🍃
Minttutee on reilusti sokeroitu vihreän teen ja tuoreen mintun yhdistelmä. Oikeaoppisen, korkealta lasin yltä tapahtuvan kaatotekniikan väitetään olevan yhtä tärkeässä osassa kuin juoma itse. 

🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴

Le Jardin Secret  


                         
                        Keskellä Le Jardin Secretia on viehättävä huvimaja.


Le Jardin Secret (Salaiselta puutarha), Medinassa sijaitseva puutarha on rauhallinen keidas, jossa on mukava levätä ja virkistäytyä Medinan hälyn ja ruuhkan keskellä. Le Jardin Secret perustettiin kuudennentoista vuosisadan jälkipuoliskolla, kun Saadin sulttaani Moulay 'Abd-Allah aloitti nykyisen Mouassinen-alueen kaupungistamisen ja rakensi paikalle palatsin. Palatsi tuhoutui ja puutarha villiintryi 1700-luvun loppupuolella Saadin-dynastian hajoamisen jälkeen. Kaid al-Hajj Abd-Allah U-Bihi otti maa-alueen haltuunsa 1800-luvun puolivälissä. Rakennettiin uusi palatsi, täysin Saadin aikakauden palatsia jäljitellen.                                            
                       
                       Huvimajan kaunis sisäkatto
 Pian kuitenkin sulttaani Muhammad IV epäili Kaid al-Hajj Abd-Allah U-Bihin havittelevan valtaa ja tapatti tämän myrkytetyllä teellä. Kiinteistö siirrettiin suuren tuomarin, qadi Moulay Mustapha:n haltuun. Vuonna 1912 tämä vaihtoi palatsin al-Hajj Muhammad Loukrissin Fezin kartanoon. Kun sulttaani vuonna 1912 karkotettiin, al-Hajj Muhammad Loukrissi muutti tähän palatsiin, jossa hän asui kuolemaansa eli vuoteen 1934 saakka. Tämän jälkeen omaisuutta ei enää hoidettu kunnolla, ja se ajautui pian   rappiolle. Ajatus rakennusten ja puutarhan palauttamisesta, ja niiden avaamisesta yleisölle syntyi vuonna 2008. Valtavien restaurointitöiden jälkeen Le Jardin Secret avattiin yleisölle kahdeksan vuotta myöhemmin.
                         
 Puutarhan alueelta löytyy kaksi kahvilaa, näyttelytiloja, näköalatorni  ja kirjakauppa.
                                
Medinan kujat  ovat täynnä häliseviä ihmisiä, hiljaisia alistuneen oloisia kerjäläisiä, aaseja jotka kuljettavat ihmisiä, ruokaa, rakennustarvikkeita ........                                                                               
    
Vanhaa kaupunkia ympäröivät muinaiset muurit ja se on pienten, kapeiden kujien labyrintti.
Medinassa on helppo eksyä. Jos matkustat Marrakechiin ja vierailet Medinassa, suosittelen  GPS-laitteen käyttämistä. Paperikartan kanssa olimme heti eksyksissä.      
            
Kokonaisia kissaperheitä on kaikkialla. Niillä on omat tarkat reviirinsä. En ole nähnyt kissoja ruokittavan. Sen sijaan olen nähnyt niiden syövän hiiriä tai rottia.
Ehkä kissoja suositaan juuri jyrsijöiden vuoksi.
            


                    
Puut ovat tiputtaneet lähes kaikki lehtensä reissumme aikana. Humala sen sijaan on vielä vihreä.

14 kommenttia:

 1. Kiva lukea Marrakechista, vaikka olisitte kuinka Suomessa. Sinun postaustesi myötä olen todella kiinnostunut kaupungista, vaikka se olisi kaoottinen ja likainen. Ja nams, vastapuristettua hedelmämehua ja maittavaa ruokaa. Mukavaa keskiviikko iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja, kun olet jaksanut lukea näitä "postikortteja".
   Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Oih noita ruokia. Niin terveellistä ja herkullista. Ja kissat omassa tehtävässään niin kuin pitääkin. Mutta taitaa olla tarinoistasi ja kuvistasi päätellen elämä siellä aika köyhää ja puutteellista. Ei tosin taida olla turhaa kiirettäkään. Mielenkiintoinen kokemus on varmasti ollut reissunne, ja mukava että olette onnellisesti kotona taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion pitää haudutetut ruuat mielessä kotonakin.
   Hyvin vaatimattomissa oloissa Marrakechissa tavalliset ihmiset elävät kuin meillä. Kuvittelin ihmiset vilkkaimmiksi. Aika rauhallisilta he vaikuttivat, mutta aina valmiita auttamaan, kun jotain kysyi.
   Vähän aikaa otti sopeutua kotioloihin :)

   Poista
 3. Hienoja kuvia! Teillä on varmasti ollut mahtava reissu. Oli tosi kiva lukea Marrakechista ylipäätään, en ole itse siellä käynyt. Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu,
   Aivan turhaan olimme arastelleet Marokkoon matkustamista :)
   Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

   Poista
 4. Oi miten eksoottisia tunnelmia, etenkin käärmeet ja munamies.

  Kivaa viikon jatkoa Kirsti Kaija. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3
   Aivan omanlaisensa kulttuuri ja tunnelma tuollakin oli. Ja sitähän sitä matkalta etsii.
   Oikein ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Mieleen jäävä reissu ja mielenkiintoiset kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RaijaAnnikki,
   Varmasti muistamme vielä pitkään tämän reissun.
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Olette taas olleet mielenkiintoisella matkalla.
  Tämä maailmamme on niin iso ja paljon on kaikenlaista mielenkiintoista katseltavaa,
  Kiitos kun laitatte meillekin nähtäväksi.
  Kaikkea hyvää Teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi kommentistasi.
   Laulun sanoin: "Maailmas' on monta ihmeellistä asiaa".
   Hyvää uutta viikkoa teille!

   Poista
 7. Satumainen paikka. Ole ollut vuosia sitten ja kaikki tuntui jotenkin epätodelliselta. Tuhannen ja yhden yön sadulta...

  VastaaPoista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi