Tutustuin tähän eksoottiseen "Andien kultaiseen hedelmään" Costa Ricassa, jossa se tunnetaan nimellä naranjilla. Samalla nimellä sitä kutsutaan Ecuadorissa ja Panamassa. Kolumbiassa se sensijaan on saanut nimekseen lulo. Naranjilla on subtrooppinen monivuotinen kasvi, joka viihtyy Keski- ja Etelä-Amerikassa.
Tummanvihreiden lehtien yläpinnalla on violetit suonet.
Kaikki kasvin osat ovat karvaisia. Rungossa, lehdissä ja raaoissa hedelmissä on pistäviä piikkejä.
Yksi-vuotiaana tämä koisokasvi on n. kaksi metriä korkea ja alkaa tuottaa satoa. Naranjilla kasvattaa 100 -150 hedelmää vuodessa. Satoa saadaan ympäri vuoden. Narajillassa on samaan aikaan kukkia ja eri kypsyysasteella olevia hedelmiä.
Pyöreä hedelmä on kypsänä kirkkaan oranssi ja sen pinnalla on lyhyitä hentoja karvoja. Nukan saa helposti pois hankaamalla kevyesti hedelmän pintaa. Parhaimmillaan kypsä hedelmä on sinällään. Sen voi halkaista ja lusikoida maukkaan sisuksen suoraan suuhun. Maku on kuin olisi yhdistetty sitruunaa, hunajaa ja ananasta.
Hedelmästä voi valmistaa tehosekoittimella virkistävän raikasta, vihreää mehua. Naranjillaa voi myös käyttää piirakoissa tai tehdä niistä hilloa.
Toin tämän vuoden maaliskuussa Costa Rikasta Naranjillan alun, joka oli silloin 3 cm pitkä lehdetön ja juureton "heinä". Vesilasissa siihen ilmestyi juuret muutamassa päivässä. Luulin olevani fiksu, kun istutin sen isoon, 10 litran ruukkuun.
Tällä viikolla huomasin, että ruukku oli 60 senttiä korkealle taimelle aivan liian pieni. Niinpä sille tuli muutto suurempaan astiaan. Tällä kertaa 60 litraiseen. Ruukkuun lisäsin Tokmannin edullista puutarhamultaa. Samaa, johon olin sen aiemminkin istuttanut.
Saattaa olla, ettei omavaraisuus narajillan kohdalla koskaan toteudu, mutta on kiva kokeilla jotain uutta.
😂
Oletko sinä kokeillut kasvattaa jotain eksoottista kasvia?
Oletko sinä kokeillut kasvattaa jotain eksoottista kasvia?
Sinultahan nämä käy 🤗. Olet kyllä luonnonlahjakkuus tämä saralla samoin miehesi. Vakka ja kansi, 💕
VastaaPoistaKuule Nila 💚 Epäilen enemmän tuuria kuin taitoa 😀 Erkki kyllä on kekseliäs - puutarhurikin.
PoistaMelkein kateeksi käy teitä taitavia puutarhureita. Olet saanut juuret ja lehdet juurettomaan heinään. Mielenkiintoinen kasvi tuo naranjilla, ja maku on herkullisen vivahteikas.
VastaaPoistaKokeilunhaluisia olemme ennemminkin kuin taitavia 😀
PoistaToivomme tietenkin onnistuvamme naranjillan kanssa.
Hyvää sunnuntaita Marja❣️
Onpa sillä nopea kasvu. Ihan outo mulle toi hedelmä.
VastaaPoistaKiitos kommentista Tuija ❣️
PoistaEka kertaa minäkin tuon Costa Ricassa näin.
Herkullisen kuuloinen hedelmä!
VastaaPoistaJa vikkelä kasvamaan!
Ihanaa heinäkuuta!
Kiitos Susanna kommentistasi ❣️
PoistaTuo kasvun vauhti hämmästyttää minuakin.
Suloista heinäkuuta myös sinulle❣️
Looks like a beautiful and a good tasting fruit! What we do to bring out plants back to life:):) Had to laugh about your header: the husband day care! Am glad my hubby is not interested in that, because the grandkids would rule the house:):)
VastaaPoistaThank you Jess for you comment ❣️
PoistaYes tasty fruit indeed.
Grandchildren and great grandchildren are best things in our lives too 💚
awesome article.
VastaaPoistathanks for sharing and have a nice day :)
Thank you Azka for your comment ❣️
PoistaHave a nice Sunday!
Ohhoh miten valtava ja niin kiva kuva sinusta. <3 Kivaa viikonloppua Kirsti Kaija. <3
VastaaPoistaKiitos Tiia ❣️
PoistaKuva oli punaisesta, intiaani-naiselta ostamastani hatusta, kun kuvahaasteena oli "jotain punaista". Vahingossa tuli naranjillakin kuvaan.
Oikein hyvää sunnuntaita sinulle!
Ihana idea kokeilla noin eksoottisia juttuja 👍 (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)
VastaaPoistaKiitos kommentista Suvi <3
VastaaPoistaOllaan vähän tällä lailla hurahtaneita :)
Mielenkiinnolla seuraan naranjillan kasvua. Mielenkiintoinen tuttavuus.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi UF.
VastaaPoistaJuuri nyt (18.10.) naranjilla kukkii kovasti.
Mukavaa viikonloppua!