TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

POSTIKORTTI COSTA RICASTA Maan kahdet kasvot

   San Josén Parque España- ja Pargue Morazáns-puistot ja kadut ovat autiot, kun kävelemme kohti Terminal Atlántico Nortea, josta lähtee aamulla varhain bussi Cahuitaan. 


 Pargue Morazán:sa voi nähdä enkeleitä
      Pargue Morazán on yksi San Josén tärkeimmistä puistoista, koska se toimii  jatkuvasti monien kulttuuritapahtumien näyttämönä. Puistoa ympäröivät tärkeät historialliset rakennukset mm. Casa de las Acacias, Madrigal Vitalia-koulu, Aurola Holliday Inn-hotelli, Jiménez-talo ja Maroy-rakennus. Aivan puiston lähituntumassa sijaitsee toinen puisto, Parque España.
San José
Parque España 
San José
Parque Españan ja  Pargue Morazánin puistoissa on mukava kävellä aamuisin, kun siellä on vielä rauhallista. Vain linnut konsertoivat puissa.
    Päivällä puistot ovat kansan olohuone. Puiden varjossa seurustellaan ja pelataan lautapelejä. Puistoissa voi nähdä monenlaisia perfomansseja, joita voi seurata kivireunuspenkeillä istuen. Illalla puistot valtavat laitapuolen kulkijat. Silloin sinne ei tee mieli mennä.
San José
Konkistadori-patsaan miekka on valtava. Sen kantaja on pieni mies, jonka on täytynyt olla tosi vahva
 Mitä lähemmäksi Terminal Atlántico Norte-bussiasemaa pääsemme, sen roskaisemmaksi, epämääräisemmäksi  ja vilkkaammaksi  seutu muuttuu. Tienoo on kuin markkinapaikka. On kaikenlaista hämäräkauppiasta ja prostituoituja. Kaikkialla kaduilla nukkuu kodittomia. 
  "Where are you from?" Meiltä kysytään. Tällä kertaa emme jää seurustelemaan.  Kiirehdimme askeliamme. Meillä ei ole varaa nirpistellä nokkaa. Olemme vain saaneet paremmat eväät elämään.


    Costa Rica on Latinalaisen Amerikan vauraampia maita ja täällä on kehittynein koulutusjärjestelmä. Terveydenhoito on hyvää kansainvälistä tasoa. Maanviljely on edelleen Costa Rican suurimpia tulonlähteitä, mutta tänä päivänä ekoturismi on ohittanut maanviljelyn. 
Matkalla  San Josésta Cahuitaan voi nähdä silminkantamattomiin banaaniviljelmiä.
Costa Rica on maa, jonne turistit tulevat katsomaan  ennennäkemätöntä luonnon kauneutta. Täällä on myös teollisuutta esim. monia mikrosirutehtaita.
Vuorilla sataa rankasti, bussi matelee 30 km:n tuntivauhtia, vesi valuu tienpenkoista koskina
    Kuitenkin  San Joséssa, kuten kaikissa maailman kaupungeissa on tyttömyyttä. Monella on  huume- tai alkoholiriippuvuus. On prostituutiota ja asunnottomuutta. Costa Rican viranomaisten mukaan San Josén kaduilla asuu n. 2600 henkilöä. Olemme toki nähneet jo ennen tätä aamua, kuinka nämä "Josét" ja "Mariat" heräävät ja keräilevät laatikoitaan tai laukkujaan. Toiset penkovat roskakasoja, jotkut kerjäävät. Kauppiaat joutuvat illalla laskemaan metalliverkon ovien ja ikkunoiden suojaksi ja lukitsemaan sen lukuisilla jämerillä lukoilla. Aamulla verkot nostetaan, jalkakäytävä lakaistaan ja pestään kodittomien virtsan ja muiden jätteiden poistamiseksi.
Pian taivas on jo sees
    Lähes kaikkia kiinteistöt Costa Ricassa on aidattu pari metriä korkealla muurilla tai rauta-aidalla, jonka päällä on kierros - kaksi natolankaa ja usein vielä sähköaita koko komeuden yllä. Portit pidetään tiukasti lukittuina päivisinkin. Portti- ja ovivartioita on kaikkialla.
 Suojautuminen tuntuu ristiriitaiselta, kun ihmiset ovat tavattoman vieraanvaraisia kutsuttuja vieraita kohtaan.
 Limónissa näemme kilometritolkulla merikontteja, joiden kyljissä komeilee suomalaisille tuttuja merkkejä mm. Chiquita, Del Monte ja Dole. 

Turvallista maaliskuuta!

12 kommenttia:

 1. Kiitos taas tästä mielenkiintoisesta postikortista. Niin kauniita maisemia ja toisaalta sitten on se toisenlainen todellisuus. Nairobissa oli myös valkoisten taloissa ja kiinteistöissä muurien päällä sähköaidat. - Ihana kuva on tuo enkelipuiston kuva. - Ihanaa ja turvallista matkan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle.
   Keniassa on myös paljon köyhyyttä. Aidat ovat todellisuutta maissa, joissa rikkaiden ja köyhien välillä vallitsee valtava kuilu.
   Kotimatka alkaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Menee torstaisiin ennen kuin olemme kotona, ellei mitään erityistä satu.
   Mukavaa uutta viikkoa sinulle Anneli!

   Poista
 2. A great post! I love your blog < 3
  I am following you and invite you to me
  https://milentry-blog.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas postikortista oli kiva taas lukea ja katsella missä te liikutte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila <3
   Reissun loppu häämöttää.
   Hyvää päivän jatkoa sinulle!

   Poista
 4. Laitapuolen kulkijoita lienee joka maassa. Mutta Costa Ricassa taitaa olla niin lämmintä, että kadullakin tarkenee nukkua hyvin. Ehkä se on siksi silmäänpistävämpää. En tiedä arvelen vain.Lisää elämyksiä ja seikkailuja teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta Marja <3
   Asunnottomat eivät sinällään järkytä, mutta naisten osuus heistä kyllä. Missään en ole nähnyt näin paljon naisia.
   Hyvää päivän jatkoa sinulle!

   Poista
 5. Kiitos matkakuvista! Mielenkiintoinen ja monipuolinen matka. Nuo kahdet kasvot on niin monella maalla. Varsinkin Afrikassa oli suuret erot. Turvallista reissua ja kotimatkaa? Milloin tulette Suomeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitat totuuden sanoja Eeviregina, joka maalla on nekin kasvot, joilla ei niin ylpeillä.
   Afrikka, Aasia ja Latinalainen Amerikka ehkä ovat ne maanosat, joissa ongelma on näkyvin.
   Tällä viikolla on tarkoitus kotiutua.
   Kiitos, toivotan myös sinulle turvallisia työ- ym. matkoja siellä liukkaassa (?) kotimaassa!

   Poista

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi