TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

torstai 13. syyskuuta 2018

TUOHIHATTU JA MUITA KÄSITÖITÄ.


Sain vähän aikaa sitten Jaska-serkultani paketin. Olen löytänyt tämän serkun dna-testin avulla. Yleensä lähetämme toisillemme kirjoja. Nyt paketti ei voinnut sisältää kirjoja, sillä se oli erittäin kevyt. Jännittynein mielin avasin lähetyksen. Suureksi riemukseni  kääreiden sisältä paljastui Jaskan tekemä tuohihattu. Tuohet hän on kerännyt tänä kesänä sellaisesta metsästä, joka on jouduttu hakkaamaan aukeaksi lumituhojen vuoksi.
Tuohi on ollut ennen monikäyttöinen materiaali. Siitä on Suomessa valmistettu mm. virsuja, juomakippoja, sormuksia ja selässä kannettavia kontteja. Pohjois-Amerikan intiaanien tiedetään valmistaneen jopa tuohikanootteja. Tuohta on muinoin käytetty myös paperin tapaan.
Olen Jaskan ja hänen perheensä luona vieraillessani saanut ihailla Jaskan taiturimaisesti valmistamia tuohiesineitä ja pienikokoisia puuveistoksia, joissa kaikki yksityiskohdat ja mittasuhteet ovat kohdallaan. Se vaatii taitoa. Meidän lapset ovat leikkineet talvisin Jaskan tekemillä, lapsille mitotetuilla vesikelkoilla.  Kelkat ovat kestäneet vuodesta toiseen, välillä rajuakin menoa. Tämän valtimolaisen kädentaitajan töitä on ollut näytteillä mm. Valtimon kirjastossa. Olen ylpeä siitä, että "uusissa" sukulaisissani on Jaskan kaltaisia osaajia. Alla Jaskan talvella valmistama pieni kirnu. 

Kirnu-kuvat: Jaakko Kaikkonen
 Islannissa maailman vanhimpiin kuuluvan hevosrodun - islanninhevosten - ohella maaseudulla yleisin näky ovat lampaat. Niistä saadaan lihaa ja villaa. Yksi turistien suosituimpia ostoksia on lopapeysa eli villapaita. Käsinneulottujen villapaitojen hinta on  150 eurosta 250 euroon. Turistit ostavat Islannista vuodessa arviolta 75 000 villapaitaa. Se tarkoittaa sitä, että osa "käsintehdyistä" villapaidoista on todellisuudessa neulottu koneellisesti vaikkapa Kiinassa. 
Olimme elokuussa Islannissa. Mies olisi halunnut ostaa meille islanninpaidat. Pihi kun olen, sanoin neulovani meille paidat parissa viikossa. Tuli annettua katteeton lupaus. Yksistään miehen "islanninpaidan" neulomiseen meni kuusi viikkoa. 
Hyvää loppuviikkoa aivan jokaiselle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi