TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

tiistai 14. elokuuta 2018

TARUJEN JA MENNINKÄISTEN MAASSA 2. osa


Reykjavikissa ja sen ympäristössä on pitkälle toista kymmentä uimalaa. Lähimpään uimalaan on majapaikastamme viiden minuutin kävelymatka. Se avaa ovensa jo 6.30, joten ennen päivän seikkailuja voi sekä uida, että nauttia lämpimissä altaissa rentoutumisesta. Lähialtaan lämminvesi- ja porealtaiden lämpötila on 38 - 42 °. Suuren altaan (50 m) vesi on 26 °. 

Eyjafjallajökullin tulivuori
Taustalla Eyjafjallajökullin jäätikkö
Ajamme viljeltyjen seutujen halki ja Hekla-tulivuoren ohi. Kun katsoo tarkkaan näkee myös pienen osan  Eyjafjallajökullin jäätikön (taustalla) alla piilottelevasta Eyjafjallajökullin tulivuoresta.


Eyjafjallajökullin jäätikön alla alkoi 14 päivänä huhtikuuta 2010  tulivuorenpurkaus. Sen aiheuttamat höyry-ja tuhkapilvet nousivat kilometrien korkeuteen leviten Euroopan ylle. Lukuisia lentovuoroja jouduttiin perumaan. Lähiseudun hmiset evakuoitiin. Vain eläintenhoitajat jäivät hoitamaan eläimiä.

Eyjafjallajökullin jäätikön laidalla
Eyjafjallajökullin jäätikön reunalla
Kurkkaamme jäätikköä sen reunalta. Tästä eteenpäin pääsee vain oppaiden kanssa. Varusteina on oltava lämpimät vaatteet, kypärä ja jääkengät. 
jäätikkövaellus
Jäätikkövaellukselle lähtijöitä
Päätämme jättää jäätikkövaelluksen suosiolla väliin. Raajansa voi teloa vähemmälläkin.
Atlantin aallot
Reynisfjaran musta hiekkaranta
 Eyjafjallajökullin-jäätiköltä ajamme Reynisfjaran mustalla hiekkarannalle. Siellä ihailemme sen jylhää kauneutta. Atlantin aallot vyöryvät voimalla mustaan hiekkaan. Jotkut aalloista ovat talon korkuisia. Ei ole turvallista mennä vesirajaan. 
luola
 Basalttikivimuodostelmat
  Upeat basalttikivimuodostelmat ja basalttipylväiden muodostama luola vaikuttavat jylhyydellään. Lokit ja lunnit pesivät kalliomuodostelmien päällä suurina yhdyskuntina.
Eläimiä matkan varrelta
Islanninhevosia,  lunneja ja lampaita
 Kun olemme aikamme katselleet Reynisfjaran jylhyyttä ja lunneja 
jatkamme matkaa pieneen Víkiin, joka on Islannin eteläisin kylä. Vaikka asukkaita Víkissä on vain 291, se on 70 kilometrin säteellä alueen suurin asutuskeskus. Täältä löytyy kauppa, posti ja tietenkin kirkko.
Víkin kylä
Víkin kirkko
Víkin trollit
Víkin trollit
 Yöllä Víkin edustalla purjehtineet trollit eivät ennättäneet poistua, ennen auringon nousua, niinpä ne kivettyivät mereen kylän edustalle.
Skógafossin vesiputous
Skógafossin vesiputous
 On aika palata majapaikkaan. Pysähdymme vielä Skógafossin vesiputouksen äärelle. Kapuamme rappuset 
 Korkealta on huikaisevat näkymät jäätikölle, tulivuorille ja mustalle hiekkarannalle.
Värikkäitä heinäpaaleja
Värikkäitä heinäpaaleja
Matkalla Reykjavikiin näemme islanninhevosia, lehmiä ja lampaita laiduntamassa. Islannissakin heinät paalataan eläimille ravinnoksi talvea varten. Siellä täällä näkyy valkoista kalliimmalla vaaleanpunaisella ja vaaleansinisellä muovilla päällystettyjä paaleja. Niiden  hinnasta osa menee eturauhas- ja rintasyöpätutkimuksen rahoittamiseen. Vaaleanpunaisia paalimuoveja olen nähnyt myös meillä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi