TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

torstai 16. elokuuta 2018

TARUJEN JA MENNIKÄISTEN MAASSA 3. osa

         "Kultainen kierros" kuuluu monen matkatoimiston ohjelmistoon. Sen voi tehdä myös ominpäin. 
Friðheimarin farmin parkkipaikka on täynnä autoja. Sinne mekin suuntaamme. Pienen odottelun jälkeen meille pidetään esitelmä luomutomaattien kasvatuksesta. Mielenkiintoista on, että kasvuliuoksessa tomaatin rungot kasvavat aina viisi metriä pitkiksi. Satoa saadaan yhdeksän kuukautta. Koska Islannissa on usein pilvinen sää, kesälläkin pidetään kasvivaloja päällä 10 tuntia vuorokaudessa. Talvella valohjoitoa annetaan peräti 17 tuntia vuorokaudessa. Ötököitä torjutaan biologisesti Hollannista tuotujen mehiläisten avulla.
 tomaatinkeräysvaunu
Friðheimarin farmin tomaatinkeräysvaunu
Farmin tomaatit maistuvat yhtä hyviltä kuin itse kasvatetut. Kasvihuoneen yhteydessä sijaitsevassa ravintolassa voi nauttia lounaaksi vaikkapa tomaattikeittoa. Koska on vielä aikaista tyydymme tomaattimehuun.
Seuraava pysähdyspaikkamme  on geotermisellä eli kuumien lähteiden alueella
Seuraava pysähdyspaikkamme  on geotermisellä eli kuumien lähteiden alueella. Olemme kuulleet, että alueen lähikylissä aamiaisleipä paistetaan kuumassa lähteessä. Leipä laitetaan tiiviillä kannella verustettuun metalliastiaan yöksi lähteeseen. 
Tarina kertoo, että nuori innokas ulkoministeri eräästä pohjoismaasta saapui vierailulle Islantiin. Paikallisten isäntien piti tarjota vieraalleen ja tämän seurueelle mm. kuumassa lähteessä paistettua leipää. Hän jonka asia piti hoitaa, unohti illalla ilmoittaa erityistoiveesta. Nolona hän aamulla soitti kylään ja pyysi ministerin seurueen ruokailusta vastavaa ostamaan leivän lähimarketista, laittamaan sen paistoastiaan ja upottamaan lähteeseen. Näin tapahtuikin. Nuori ulkoministeri oli ihmeissään, kun kuumasta lähteestä nostettiin "uunituoretta" leipää aterialle. Suuremman hämmästyksen hänelle aiheutti kuitenkin se, että leipä oli valmiiksi siivutettu. 

 Strokkur sijaitsee Islannin lounaisosassa, itään Reykjavikistä Se on yksi maan tunnetuimmista geysireistä. Se purkautuu säännöllisesti 4-8 minuutin välein peräti 20 metrin korkeuteen. Strokkur on ollut aktiivinen siitä asti, kun sen purkaukset alkoivat vuonna 1789 maanjäristyksen avattua sille purkauskanavan. Se purkautui vuoteen aina vuoteen1896 asti, jolloin toinen maanjäristys sulki kanavan. Vuonna 1963 paikalliset avasivat tukkeutuneen kanavan. Geysir on purkautunut säännöllisesti siitä lähtien.
Pienen matkan päässä Strokkurista sijaitsee Gullfossin vesiputous. Jäätikköjoki laskee kahdessa tasossa 32 metriä kapeaan rotkoon valtavalla voimalla. 

Kun aurinko pilkistää, kaksoisputous on sateenkaarineen vaikuttava nähtävyys.

Retkemme päättyy Þingvellirin kansallispuistoon, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Se on paikka, jossa maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva parlamentti perustettiin.  Lipputanko on ensimmäisen parlamentin paikalla. Täällä, Islannin suurimman järven  rannalla, voi omin silmin nähdä mannerlaattojen saumakohdan. Kaksi toisistaan pois päin liikkuvaa mannerlaattaa ovat muodostaneet suuren hautavajoaman laakson.
Näin on "häämatkamme" Islannissa tullut päätepisteeseen. Monessa luonnonkauniissa paikassa ennätimme käydä. Nähtävää ja koettavaa olisi riittänyt pitemmäksikin ajaksi. 

Paikallisten kanssa jutellessa sain kuulla islantilaisten olevan innokkaita harrasteaineiden opiskelijoita. Iltakursseista suositumpia ovat shakki-, neule- ja sagakurssit. Kuulin myös Islannissa olevan 14 oikeaa joulupukkia. Pariin ympäri vuoden auki olevaan joulukauppaankin törmäsimme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi