![]() |
Gibraltarin salmi (kuva Wikipedia) |
Gibraltarinsalmi on kapeimmillaan 14 km leveä. Salmen syvyys on noin 300 m. Voimakasvirtauksinen salmi yhdistää Atlantin Välimereen.
Kun penskana 1950-luvulla matkustin laivalla läpi Gibraltarin salmen kohti Australiaa, kaukana häämöttävä kivenmurikka kiehtoi minua. Olin kuullut The Rockilla asuvista apinoista. Olin nähnyt Gibraltilla otetun mustavalkoisen valokuvan isäpuolen veljestä, joka seilasi perämiehenä maailman merillä. Kuvassa "setämiehellä" oli apina sylissään. Päätin silloin vielä joskus itsekin kiipeäväni tuolle musalle.
En silloin arvannut, että vuoren sisään on kaivettu yli 70 kilometriä tunneleita. Tunnelit tykkeineen liittyvät Gibraltin sotaisaan historiaan. Nyt osa tunneleista on avoinna turisteille.
Varmaan tiesitkin Gibraltin kuuluvan Englannille.
Siinä häämöttää Gibraltar bussin ikkunasta kuvattuna. Gibraltarin lentoasema sijaitsee Espanjan rajan tuntumassa. Lentoasemaa käytetään sekä siviili- että sotilaslentoihin. Lentoasema on poikkeuksellisen lähellä kaupunkikeskustaa, sillä sieltä on vain muutaman minuutin kävelymatka Gibraltarin keskustaan. Ehkä ainutkertaista maailmassa on, että on kuljettava kiitotien poikki päästäkseen maasta toiseen. Jos päätät vierailla Espanjasta Gibraltarilla, muista otaa passi mukaan. Jos menet sinne autolla, ajaminen on helppoa oikeanpuoleisen liikenteen vuoksi.
Gibraltarin eteläkärjessä sijaitsevasta Europa Pointista näkee selkeällä ilmalla Marokkoon asti. Tämä on täydellinen paikka lintubongareille, sillä Gibraltarin kapean kohdan yli kulkee monien Afrikkaan muuttavien lintujen muuttoreitti.
The Rockin eteäosassa sijaitseva St. Michael's Cave on Gibraltarin ehkä tunnetuin luola turistien keskuudessa. Se on 300 metriä merenpinnasta sijaitseva tippukiviluola, jossa järjestetään mm. konsertteja luolan upean akustiikan vuoksi. Vierailumme aikana luolassa pyöri valoshow.
Joka aamu Espanjan ja Gibraltarin rajan ylittää 7 000–8 000 Gibraltariin töihin menevää ihmistä. Vaikka Espanjan talous on noussut kriisistä, työttömyys on yhä laajaa. Nämä tuhannet työpaikat Gibraltarilla ovat lähiseudun espanjalaisille elinehto. Nykyisen EU-rajan yli on helppo kulkea. Useimmat jättävät autonsa Espanjan puolelle rakennettuihin parkkitiloihin. Monet Gibraltarin asukkaatkin pitävät autojaan siellä, koska Gibraltar on ahdas. Asukkaita on noin 32 000. Väestöntiheys on yli 4 500 ihmistä neliökilometriä kohden. Neliöt ovat kalliita. Asuntojen hinnat ovat kuin Lontoossa. 1200 euron vuokralla saat Gibraltarilta pienen luukun, kun Espanjan puolella samalla rahalla asuu leveästi. Hassua, että Englannin punnat (ja eurot) käyvät Gibraltarilla, mutta Gibraltarin punnat eivät käy Englannissa. Turisti voi tehdä verovapaita ostoksia Gibraltarilla.
Britannialle kuuluvan Gibraltarin ja Espanjan raja on vielä kahden EU-maan välinen. Britannian EU-ero, brexit, tekee rajasta pian EU:n ulkorajan. Se vaikeuttaa monien elämää, elleivät valtiot pysty sopimaan vapaan liikkuvuuden jatkamisesta.
Magotteja (apinalaji) elää Pohjois-Afrikan Marokossa ja Algeriassa yhteensä noin 10 000 yksilöä, eniten Marokossa. Lisäksi Espanjan eteläpuolella Gibraltarin niemellä elää noin 200 yksilön puolivillinkanta.
1950-luvulla Gibraltarilla oli apinoita liikaakin, koska Toisen Maailmansodan aikana Winston Churchill määräsi, että apinoita on tuotava Afrikasta lisää. Tämä siksi, että vanhan tarun mukaan englantilaiset joutuvat luopumaan Gibraltarista, jos apinat häviävät sieltä.
![]() |
Vielä toistaiseksi Gibraltar liputtaa kolmella lipulla: Englannin, Gibraltarin ja Eu-lipulla. Brexitin jälkeen vain kahdella. Gibraltalaiset itse äänestivät EU:n puolesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi