Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

tiistai 3. heinäkuuta 2018

GRANADA - ALHAMBRA   

,
Alhambra 
     Aina ei jaksa opiskella. Niinpä suuntasimme Eerikan kanssa kohti Granadaa, joka on Granadan maakunnan pääkaupunki Andalusian itsehallintoalueella. Kaupunki sijaitsee Sierra Nevadan juurella kahden joen, Darron ja Genilin yhtymäkohdassa.

     Granada on historiallisesti merkittävä, sillä aikoinaan kaupungissa kohtasivat idän islam ja lännen kristinusko. Albacinin arabikortteli, Nasrid-dynastien sulttaanien palatsit Alhambra ja Generalife sijaitsevat lähellä toisiaan ja ovat kuuluneet Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 1984.
Alhambra
Pieni kaupunkikierros Granadassa ja sitten Alhambraan
     Jos matkustat Malagaan, suosittelen ehdottomasti käyntiä Granadassa ja Alhambrassa. "Alhambra ja sen arkkitehtuuri on koettava edes kerran elämässä", sanoi mieheni entinen opettaja. Olen täysin samaa mieltä. Ostimme liput etukäteen netistä. Ja niin kannattaa tehdäkin, sillä alueelle päästetään päivittäin vain rajallinen määrä vierailijoita. Nasridin dynastialle rakennetut Granadan Alhambran palatsit saivat alkunsa vuonna 889. Historiallinen nähtävyys on vaikuttava elämys.
    Alhambra  ja Generalifen palatsit on rakennettu kukkulalle. Kukkulan takana näkyvät Sierra Nevadan lumihuippuiset vuoret. Alla siintää Granadan kaupunki. Muurit rajaavat aluetta, joka on laajuudeltaan 14 hehtaaria. Aikanaan Alhambrassa  asui 40 000 ihmistä. Muurien sisällä on ollut moskeija, peräti kuusi erillistä palatsia sekä parakit, eläintarha, lintutalo, hamam, työpajoja, kauppoja ja muita palveluja. 
    Palatseissa on pihoja, saleja, arkadeja, pylväitä, altaita ja lähteitä. Katot ovat kauttaaltaan pitsimäistä arabeskikuvioita. 
        Espanjan katolisen kuningasparin Ferdinandin ja Isabellan sotajoukot olivat piirittäneet Granadaa kolmen vuoden ajan. Maurihallitsija Abu Abdullah oli jo luopunut vallastaan, eikä hänen valtakunnastaan ollut jäljellä kuin rippeet. Kaikki oli menetetty. Paitsi Alhambra – legendaarinen palatsikaupunki ja sotilaslinnoitus Granadan kupeessa.
      Ratkaiseva taistelu käytiin tammikuun toisena päivänä vuonna 1492. Kerrotaan, että sulttaani Boabdil oli paetessaan katsellut eräältä kukkulalta Alhambraa ja sen alapuolella levittäytyvää laaksoa ja purskahtanut itkuun. Silloin sulttaani Boabdilin äiti legendan mukaan sanoi: "Osaat itkeä kuin nainen sen vuoksi, jota et kyennyt puolustamaan kuin mies."
Taistelussa kuoli peräti puolet Boabdilin 300 000 sotilaasta. Piirittäjät menettivät "vain" kolmetuhatta miestä.
      Tarunhohtoinen Al-Andalusian ( الأندلس‎,) valtakunta oli lyöty. 750 vuotta kestänyt takaisinvalloitus, (reconquista), oli päättynyt ja Espanja jälleen kristittyjen hallussa. Samana vuonna (1492) Kristofer Kolumbus purjehti kohti Amerikkaa. Hallitsijapari Ferninand ja Isabella muuttivat Alhambraan ja palkkasivat musliimirakentajia kunnostamaan palatseja.
      Joissakin katoissa on lasimaalauksia
Näkymä Nasridin palatsin puutarhaan
Kahden sisaren salin katto on yksi parhaiten säilynyt. Siinä näkyy vielä alkuperäisiä sävyjä.
 Katon alabasterijauheesta muovaillut kuviot kuvaavat luontoa ja koraanin teemoja.
Täällä sulttaanit ottivat vastaan poliittisia vieraita
       Kaarle V:n renesanssipalatsi on rakennettu espanjalaisten valloitettua Alhambran. Katoton takennus on ulkopuolelta neliskulmainen (alla). Nykyisin siellä on mm. konsertteja.

Leijonapiha
Leijonapihan holveja

Palatsin kuvajainen heijastuu Los Arrayanesin sisäpihan altaasta. 

       Alhambra hylättiin 1600-luvulla. Se kärsi maanjäristyksistä ja tulipaloista. Sen raunioissa asustivat rikolliset ja kiertolaiset. Irving Washington (1783 - 1859)  yhdysvaltalainen kirjailija, historioitsija ja esseisti asui ja kirjoitti Alhambrassa Alhambran tarinoita vuonna 1829. Kiitos niiden Alhambra  "löydettiin" ja pelastettiin.


Jaksoitko lukea tänne asti?
Seuraava postaus on kesäpalatsista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi