Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

tiistai 15. toukokuuta 2018

TERVEISET GDANSKISTA


 Hei täältä Puolan Gdanskista,
    Gdansk tunnetaan mm. Hansaliiton aikaisista rakennuksista, Lech Walesasta, museolaiva SS. Soldekista ja monista kirkoistaan.
    Kuljen lumoavan kauniin  Gdanskin katuja nokka pystyssä, kun tähyilen rakennusten yksityiskohtia. Törmäilen vastaantulijoihin ja pyytelen anteeksi. Tekisi mieli kuvata joka toista rakennusta. Aamuisin ihmettelen niskan jäykkyyttä.
   
       Toisen Maailmansodan toisena päivänä Saksan joukot pääsivät Gdanskiin ja surmasivat puolalaiset postinkantajat, jotka puolustivat postitoimistoa. Puolalaiset sotilaat antautuivat seitsemän päivätn kuluttua. Saksan joukot valtasivat kaupungin. He tappoivat tuhansia puolalaisia ja juutalaisia. Osa lähetettiin keskitysleireille.
      Vuoden 1945 maaliskuussa neuvostojoukot valtasivat Gdanskin. Saksalaisten joukkojen vetäydyttyä kaupungista Puna-armeija murhasi, ryösti ja raiskasi siviiliväestöä. Vanhakaupunki sytytettiin palamaan. 90% siitä tuhoutui täysin. 
      Gdansk jälleenrakennettiin 1950-1960-luvuilla ja siitä tuli kommunistisen Puolan tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki. Jälleenrakennustöissä rekonstruioitiin kaupungin vanhaa arkkitehtuuria.
    Uutta rakennetaan tänäkin päivänä. Onneksi edelleen pääasiassa vanhaa arkkitehtuuria mukaellen.
     Yksi Gdanskin ehkä kuuluisin nähtävyys on Bazylica Mariacka (Marian kirkko), joka on maailman suurin tiilestä muurattu kirkko ja yksi Euroopan suurimpia kirkkoja. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1343 ja kirkko valmistui 1502.

Muutama lemmenlukko sillan kaiteessa.
  
        Patsas Solidaarisuus-ammattiliiton rakennuksen pihalla. Solidaarisuus perustettiin 1980 Gdanskin Leninin telakalla ja sitä johti alunperin Lech Walesa.
            Ainoa koskaan näkemäni meripihka-alttari Kosciol sw. Brygidy-kirkossa (St. Bridget's Church). Alttari on todella kaunis.

        Johannes (Jan) Heweliusz oli puolalainen tähtitieteilijä ja politikko, joka toimi Gdanskin pormestarina. Häntä pidettiin 1600-luvun merkittävimpänä tähtitieteilijänä.

         Nämä terassit ovat kuulemma entisajan Facebook. Kun Gdanskissa asuva neiti tai rouva sai uuden leningin, hän selfien ottamisen sijaan istui terassilla, jotta ohikulkijat näkivät uuden koltun. 
       Löytyy Gdanskista rumiakin rakennuksia, kuten tämä Toisen Maailman Sodan Museo, jonka sisällä riittää katsottavaa.
        Varteenotettava kilpailija Gdanskin lukuisille katusoittajille. Vanha rouva huudattaa matkaradiotaan kilpaa katusoittajien kanssa.
          Nautimme päivittäin puolalaisia kalaherkkuja. Oikealla alhaalla mielenkiintoinen ja erittäin maukas savoykaali-kalakääryle. Ja jälkiruuaksi tietenkin kultavettä.
       Huomenna lennämme helteiseen Suomeen. Onkin jo koti-ikävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi