Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

lauantai 17. helmikuuta 2018

POSTIKORTTI ETELÄ-AFRIKASTA 11. osa


 Lauantain tervehdys Kapkaupungista. Kuva on Waterfrontilta.
      Kapkaupunkiin saavuimme sateen ja ukkosen saattelemana. Tervehdimme sadetta ilolla, sillä Kapkaupunkia on vaivannut kuivuus ja vesikriisi. Kaikkialla näkyi kehoituksia säästää vettä.

     Vesikriisi näkyi hotellissammekin. Kylpyhuoneessa oli yllä oleva  ohjeistus. Kaupungilla julkisissa vessoissa vesi valui pönttöön liruttamalla ja kussakin vessassa vain yhden käsienpesualtaan hanasta tuli vettä ja sekin ohuena norona.
       Pirkon ja Stigun kanssa lähdimme katsomaan Robben Saarta, jossa toimi vankila. Nykyisin se on UNESCON MAAILMAN KULTTUURIPERINTÖLISTALLA. Apartheidin aikana vankilassa pidettiin poliittisia vankeja.
Poliittisilla vangeilla ei ollut lupa seurata uutisia lehdistä tai radiosta. Heillä oli lupa vastaanottaa yksi sensuroitu kirje ja tavata lasin takana oleva yksi henkilö, kerran puolessa vuodessa.
Laiva Robben saarelle lähti Waterfrontin kellotornin luota.
Kuuluisin vangeista oli Nelson Mandela, joka teki merkittävää työtä rotusortoa vastaan. Hän oli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti vuosina 1994 - 1999. Mandela kuoli 95-vuotiaana Johannesburgissa 5. joulukuuta 2013.

Etelä-Afrikassa apartheid eli rotuerottelu vietiin äärimmilleen. Tummaihoisia syrjittiin koulutuksessa, terveydenhoidossa ja työelämässä. Mustaihoisilla oli omat ravintolat, vessat, junavaunut ja linja-autopysäkit.

Oppaanamme vankilakierroksella toimi Billy Nair, entinen poliittinen Robben saaren vanki.
Billyn selostusta kuuntelemassa Pirkko ja Erkki
Nelson Mandela vietti vuodet 1964 - 1982 Robben saarella. Selli, johon hän joutui oli kostea ja ahdas. Hän oli 466. saarelle tuotu vanki vuonna1964.
      Nelson Mandela ja muut vangit työskentelivät kalkkikaivoksessa arkipäivisin. Tässä vangeille käymäläksi osoitettu luola. Paahtavalta auringolta ei ollut muuta suojaa kuin luola. Niinpä vangit ottivat luolan eväiden syöntipaikaksi ja pidättivät tarpeitaan, kunnes pääsivät selliin. Ruokailun aikana koulutetut vangit opettivat lukutaidottomille lukemisen alkeita ja oman nimen kirjoittamista.
Aiemmin Robben saari on toiminut paikkana, jonne spitaaliset karkoitettiin. Kuvassa lebraan kuolleiden hautausmaa.

 Nelson Mandelan muistoa kunnioittaakseen, monet haluavat mennä naimisiin saaren pienessä kirkossa. Mekin näimme vierailumme aikana kahdet häät.
 Eristysvanki Robert Sobukwen "asunto" vasemmalla. Hän vietti vankeusaikansa eristyksessä afrikkalaisnationalisten näkemystensä vuoksi. Sobukweta vartioi 24 tuntia vuorokaudessa kuusi vartijaa, joista neljä talon jokaisella kulmalla. Oikealla olevat rakennukset ovat koirankoppeja.
Vierailu Robben vankilasaarella oli hetkittäin ahdistava kokemus.  
"Luonne on ihmisen iho." (Afrikkalainen sananlasku)
11 km:n päässä kokoava Pöytävuoren silhuetti on juhlavan 
näköinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi