Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

torstai 1. helmikuuta 2018

IKÄVÄ PERINTÖ      Mitä lapseni perivät minulta? Eivät ainakaan rahaa, sillä tuhlaan pienet eläkkeeni matkoihin. 
           Kaksi vähemmän mukavaa perintöä tulee heti mieleen. Toinen niistä on YK eli Yhdistyneet Kulmakarvat. Kaksien kulmien sijasta meillä on yksi pitkä. Nuorena jouduin nyppimään kulmakarvoista puolet pois ja lisäksi kulmakarvoihin välin. Voin lohduttaa lapsiani sillä, että iän mukana, karvoituksen muutenkin vähetessä, kulmakarvatkaan eivät ole enää tuuheat kuin apinalla. Elämässä on toki isompiakin harmeja kuin kulmakarvat.
Toinen vähemmän mukava asia, jonka osa lapsistani on minulta perinyt on HM.
           HM = Huonot Munuaiset. Itse olen kärsinyt kaikenlaisista virtsateiden ongelmista lapsesta alkaen aina vuoteen 2000, jolloin oikea munuaiseni poistettiin syöpäkasvaimen vuoksi. Nyt olen siinä mielessä terve, ainakin toistaiseksi. Ikä saattaa tuoda mukanaan inkontinenssin. Onko iäkkäiden virtsankarkailu edes sairaus? 
        Meillä mietitään kuka lähisukulaisista voisi toimia munuaisen luovuttajana tyttärelle. Elävältä luovuttajalta tehdyn munuaissiirron edut ovat huomattavat esim. operaatio voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vastaanottajan terveydentila on vakaa. Vältytään myös pitkältä ja kuluttavalta odotusajalta. Elävä munuainen alkaa toimia heti. Dialyysia ei tarvita pitkäkestoisesti jne.
        Suomessa  munuaissiirtoa odottaa jatkuvasti noin 350 henkilöä.
        Meillä tilanne on hankala, muttei toivoton. Hankalaksi tilanteen tekee se, että suvussa on useita terveydellisiä syitä, jotka voivat estää luovutuksen. 


Munuaisen luovutuksen voi estää:

  1. munuaisen tai virtsateiden sairaus
  2. diabetes
  3. korkea verenpaine suhteessa luovuttajan ikään
  4. sydän tai keuhkosairaus
  5. merkittävä lihavuus
  6. maksasairaus
  7. syöpä (myös parantunut syöpä)
  8. sairaudet, joiden hoitoon tarvitaan verenohennuslääkkeitä
  9. psyykkinen sairaus

              Näitä pohtiessa tulee väistämättä mieleen elinsiirtoturismi ja maailmalla tapahtuva laiton elinkauppa.  Käsittääkseni elinkauppa on ollut laillista vain Iranissa. Singaporessa ja Australiassa on ollut vireillä lakiuudistukset, jotka mahdollistaisivat sisäelimistä saatavan rahallisen korvauksen. Pula siirrettävistä elimistä johtaa sisäelinryöstöihin, niin eläviltä kuin kuolleilta. Köyhissä maissa ihmiset myyvät munuaisensa muutamasta tuhannesta dollarista. 
         Laillisessa elinsiirrossa luovutus- ja siirtoleikkaukset tehdään korketasoisessa, siirtoleikkaukseen erikoistuneessa sairaalassa.  Laittomat munuaisen luovutukset tapahtuvat epämääräisissä olosuhteissa.  Usein luovuttajalle tulee komplikaatioita.


Meillä Suomessa luovutus- ja siirtoleikkaukset suoritetaan HYKS:n sairaaloissa Helsingissä.