TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

maanantai 11. joulukuuta 2017

ISON PERHEEN ONGELMIA

           Ison perheen vanhemmilla tulee arjessa vastaan sellaisia ongelmia, joista yksi-, kaksi- ja kolmelapsisena perheenä emme mitään tienneet. No, ehkä on liioiteltua kutsua näitä arjen pieniä harmeja ongelmiksi. Pikemminkin ne ovat olleet haasteita. Kerronpa tässä muutamasta haasteesta.
       Kun neljäs ja viides lapsi syntyivät alkoi auto olla ongelma. Tila-autoja toki oli, mutta ne olivat hinnoiltaan meidän ulottumattomissa. Meillä kävi tuuri. Naapurikunnan ambulanssi tuli myytiin. Siitä saimme uudelleen sisustamalla ja katsastamalla edullisen tila-auton. Harvan autossa oli joku syntynyt tai kuollut. Meidän autossa oli. Ennen kuin saimme "uuden automme" maalautettua oli juhlavaa ajella sillä, kun kaikki väistivät antaen tietä. 
       Kun perheessä oli seitsemän lasta löysimme käytetyn Hiace-bussin, joka oli katsastettu yhdeksälle. Kun lapsia tuli lisää löytyi, kuin taikaiskusta, käytetty koulutaksi, jossa oli turvavyöt 14 henkilölle. Viiden ylipaikan käyttö oli tilapäisesti sallittu. No kuka autossa asuu. Kaikki ajo on tilapäistä. Sen auton jälkeen turvauduimme erilaisiin useamman auton yhdistelmiin. Helpotti, kun vanhemmat lapset saivat ajokortit. 
           Tuli aika, jolloin markkinoiden suurinkaan pesukone ei riittänyt pyörittämään huushollimme pyykkivuoria. Kerrostalojen pyykkituvissa oleviin koneisiin rahamme eivät riittäneet. Niinpä piti hankkia kaksi tavallista. Samoin jääkaappeja, pakastimia, ym oli käytössä useampia. 

🎂🥗🍿🥧🍮🍏🥗🍎🍆🥚🥣🥤
        Yksi suuri haaste on ollut ruokapöytä, jonka ympärille koko perhe olisi mahtunut. Kaikenlaisia viritelmiä kokeilimme. Söimme mm. useammassa vuorossa tai kahdessa pöydässä. Ne ratkaisut tuntuivat laitosmaisilta. Etsimme monta vuotta huonekaluliikkeistä riittävän pitkää pöytää. Erilaisissa kokouskalusteissa olikin muutama, mutta emme halunneet irrallisia tuoleja. Ne eivät olisi olleet lasten kanssa käytännölliset.
         Sitten tontiltamme kaadettiin suuri koivu, joka osoittautui loimukoivuksi. Mies sai idean. Hän tekee siitä meille ruokaryhmän.   Hän on nikkaroinnut meille monet hyllyt, sohvapöydät, kulmasohvan ym. En epäillyt, etteikö hän pystyisi meille pöytää tekemään. Mutta hänellä ei ollut tarvittavia höyliä, eikä puristimia. Mies neuvotteli diilin neljä metriä pitkästä pirttikalustosta läheisen puusepän verstaan omistajan kanssa.  
 "Ei onnistu", sanoi tämä. "Niin pitkä pöytä notkahtaa keskeltä." 
 "Ei notkahda", tuumi mies,
ja väänsi  aaltopahvista suunnittelemansa mallin, jossa pöydän keskellä on tuki. Niin valmistui ensimmäinen pitkä pöytä ja penkit.
          Koska komeaa loimukoivua  jäi vielä jäljelle, tilasimme  toisen 3-metrisen pirttiryhmän samalla mallilla. Luonnollisestikaan nämä pöydät eivät mummonmökkiin mahdu, joten ne ovat nykyisin tyttärien perheiden käytössä. 
           Mainittakoon vielä, että ystävättär ja hänen miehensä ihastuivat Erkin suunnittelemaan pirttikalustoon ja teetättivät itselleen kaluston; design by Erkki. 
Vasemmalla oleva pääty on  pöydän prototyyppi. Nämä kalusteet ovat palvelleet jo 27 vuotta
Pitkä kalusto
Hieman lyhyempi kalusto
Lapset rakastavat olla pöydän tukirakenteissa, joita olemme käyttäneet lehtitelineinä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi