Translate

Matkailu (95) Perhe (84) haaste (41) puutarha (38) Luonto (33)

tiistai 8. elokuuta 2017

VAIHDOKAS

            Kun viikonloppuna pääsin näyttämötaiteen makuun, niin viikko alkoi samalla sapluunalla. Maanantai-iltana, sadetta uhmaten, kävin Erkin kanssa katsomassa Orimattilan Kesäteatterin Vaihdokkaan, Selma Anttilan tekstiin rakennetun näytelmän. 
     Minuun näytelmä vaikutti vahvasti. Siinä  rouva Anna Lumialalla on salaisuus, joka vähitellen selviää hänen miehelleen Augustille. 
     Myös minun Alma-äidilläni oli salaisuus, joka vähitellen paljastui isäpuolelleni Einolle. Minä sain tietää osan salaisuudesta vasta synnytettyäni  ensimmäisen lapseni. 
     Vuosikaudet yritin selvittää arvoitusta. Laihoin tuloksin. Vuonna 2010 teetin dna-testin, joka paljasti dna:ni harvinaiset mutaatiot ja sen, etten ole sukua henkilöille, joiden pitäisi olla sukulaisinani. Aloin epäillä olevani vaihdokas. Epäilyä vahvisti äitini säästämät ikivanhat vaihdokkaista kertovat aikakausilehdet. Toisaalta minua on väitetty Alma-äidin näköiseksi? Saanko koskaan selville totuutta tai yhteyttä isäni sukuun? Aika näyttää.

   
          Mutta takaisin näytelmään ja sen kirjoittajaan. Vaihdokas on tarina 1900 alun Suomesta. Näytelmän kirjoittaja Selma Anttila on alun alkaen orimattilalainen. Hän asui Orimattilassa 12-vuotiaaksi, jolloin lähti kouluun Helsinkiin. Kirjailijan uransa ohella hän toimi ekonomina, kirjastohoitajana ja opettajana.
         Suvi Vanhalakan ohjaamassa näytelmässä on useita vahvoja naishahmoja.  Yksi heistä on Maria, lastenkodin pitäjä ja johtaja. Tuntuu kuin miehet jäisivät sivuosiin, kuten esim. lastenhoitaja Haukka. Hakematta  tuli mieleen Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmät. 
         Draaman kaari on huikea. Alkuperäisessä näytelmässä päähenkilö tekee itsemurhan. Onneksi Vanhalakka on muuttanut näytelmän loppua paremmin kesäteatteriin sopivaksi.
         Hieman keskittymistäni söi se, että olin koko näytelmän ajan huolissani lavasteiden vaarallisuudesta. Kosken silta näytti kosteana liukkaalta. Taustalla olevassa rakennelmassa oli monta sellaista kohtaa, johon lapset tai aikuiset olisivat saattaneet lyödä päänsä puikkelehtiessaan sisään tai ulos.

        Jätinpesässä  on  kolme esitystä jäljellä:
ke  9.8.2017  klo 19.00
to 10.8.2017  klo 19.00
la 12.8.2017  klo 19.00
Lähetä kommentti