Translate

Tunnisteet

sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

TERRAKOTTA-ARMEIJA

     Jack saapui kuin saapuikin sovittuun aikaan hakemaan meitä päivän rientoihin. Hellettä on epäinhimilliset 42°. Aluksi poikkeamme Bampon kylässä, joka on 1950-luvulla löydetty kivikautinen asuinalue. Alue on nykyisin katettu museo, jossa on yleisölle parvet. Niistä näkee kaivauksiin. Näemme mm. hautoja, hautaruukkuja ja tulisijoja, sekä kivikautisesta elämästä kertovia kolmiulotteisia dioraamoja (yllä). Alla neljän tytön hauta.
     Seuraavaksi Jack ajaa meidät terrakotta-sotilaiden korjauspajalle. Pian huomaamme "pajan" olevan valtava matkamuistomyymälä. Aavistelemme Jackin saavan provision, jos ostamme jotakin. Kirsi pelastaa Jackin päivän ja ostaa viiden tähden kenraalin.
        Terrakotta-armeija on rakennettu vartioimaan ensimmäisen yhdistyneen Kiinan keisarin Qin Shi Huangin hautaa. Se löytyi 1974 Xi'anin ulkopuolelta, kun nuori Vang niminen maanviljelijä etsi kaivon paikkaa.
         Qin Shi Huandi pani terrakotta-armeijan rakentamisen alulle v. 221 eaa. Qin ei voinut - sen ajan tapaan - käyttää kuin joitakin ihmisuhreja, koska sodat olivat vähentäneet väestöä. Hautaan laskettiin kuitenkin muutamia korkea-arvoisia sotilaita, jalkavaimoja ja palvelijoita huolehtimaan keisarin kuoleman jälkeisestä elämästä.

        Terrakotta-armeija on asetettu ryhmiin, jotka vastaavat aikansa sodankäynnin oppeja. Ryhmiä on kolme. Eniten tutkittu ja suurin on ensimmäinen alue. Se on 230 x 62 metriä ja siihen kuuluu 6000 luonnollisen kokoista sotilasta ja hevosta. Tähän mennessä on löytynyt yhteensä yli 8000 piirteiltään yksilöllistä figuuria. Kaivauksista on löytynyt myös pieniä patsaita. Kaivaukset jatkuvat edelleen.      Terrakotta-armeijan näkeminen omin silmin tekee minuun valtavan vaikutuksen. Olen katsonut televisiosta mielenkiinnolla siitä kertovat dokumentit. Alue on hyvin ruuhkainen ja meluisa, mutta se ei häiritse elämystäni, ei myöskään helle. Mikä ärsyttää on se, että paikka on kuin mikäkin markkinatori lukuisine matkamuistomyymälöineen. 
     Ostamme yhdestä alueen lukuista kahvilasta kahvit, joiden nauttimisen ajankin meille esitellään eri teelaatuja ja rihkamaa.
       "Jos teillä on onnea näette Vangin", meille lupailtiin. Meillähän ON "onnea". Kirsi ja terrakotta-armeijan löytänyt Vang, joka vuonna 1974 oli 18-vuotias maanviljelijä.
Lähetä kommentti