TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

MONGOLIASSA osa 3

VIELÄKÖ ON VILLIHEVOSIA?

Vaikka nämä pienet hevoset laiduntavat vapaina isoissa laumoissa ne ovat kesyjä hevosia, jotka ovat jonkun omaisuutta


      Ajaa rytyytämme viisikaistaista "tietä" Hustain Kansallispuistoon, jolla on kokoa 50 000 hehtaaria. Mongolian villihevonen oli vaarassa kuolla sukupuuttoon. Niitä oli enää jäljllä vain viisi yksilöä. 
       V 1992 mongolialainen NGO MACNE ja hollantilainen NGO FRPH aloittivat kannan elvyttämisen tuomalla Euroopan eläintarhoista ostetut 84 villihevosta Hustain kansallispuistoon. Vuonna 2016 villihevosia oli 353, joista yli 95% on syntynyt Hustaissa. Nyt villihevosia arvellaan olevan n. 500. 
       Monet filmitähdet mm. Julie Robets ja valtioiden päämiehet ovat vierailleet Hustaissa.  Isot firmat ja yksityiset sponsorit mahdollistavat kansallispuiston toiminnan. Yksi tukimuoto on adoptoida varsa.
       Alla piirros villihevosesta. Sen erottaa vapaana elävistä kesyistä hevosista ison kokonsa, suuren päänsä ja lyhyen harjan, sekä lyhyemmän häntänsä avulla.
       Koska puisto on laaja, emme voi olla varmoja pääsemmekö näkemään hevosia. Meille kerrotaan, että vain 20% kansallispuistossa vierailevista ovat niin onnekkaita, että näkevät villihevosia, jotka elävät pienissä laumoissa.
     Meitä onnistaa. Näemme ensin seitsemän hevosen lauman ja vielä erillään muista orin ja tamman. Pääsemme noin 100 metrin etäisyydelle niistä. Lähemmäksi ei ole lupa mennäkään.   
     Maa näyttää lähes paljaalta, mutta kun katsoo tarkkaan se on pienien kukkien peitossa. Näemme vielä eläimiä, joita Maggie kutsuu kauriiksi. Minusta ne näyttävät poroilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi