Translate

Tunnisteet

tiistai 7. helmikuuta 2017

PUBERTEETTISEREMONIA ELI HAMPAIDEN VIILAUS

        Ihmisen elämässä täällä Balilla on 13 siirtymäriittiä, jotka kaikki ovat erittäin tärkeitä. Puberteetti-iässä lapsi käy läpi uskonnollisen seremonian, jossa kulmahampaat viilataan. 
     Kauneutta kunnioitetaan, sillä kauneus antaa suojaa ja turvaa. Siksi balilaisia opetetaan jo lapsesta lähtien kohtaamaan kaikki asiat - myös epämiellyttävät - suu leveässä hymyssä.
     Pahinta, mitä ihminen Balilla voi olla, on olla eläimellinen tai törkeä käytökseltään. Kulmahampaita pidetään epäesteettisinä ja eläimellisinä. Siispä niistä on päästävä eroon. "Torahampaat" eli kulmahampaat viilataan  murrosiässä. Tämäkin juhlava ja kivulias rituaali on suoritettava oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä.  
    Uskonnollisten ja hengellisten lepyttelyseremonioiden merkitys on balilaisille kaiken muun yläpuolella. Onko se edes ihme, kun muistaa, että tällä saarella on vielä toimivia tulivuoria.
     Kadulla kulkiessa näkee kylttejä, joissa kerrotaan vaate- tai jonkin muun kaupan antamiin palveluihin kuuluvan myös hampaiden viilausta. Kaupan omistaja tai joku hänen sukulaisensa on kunnioitettu poppamies, jonka voi kutsua seremoniaan.
    Aluksi, lukihäiriöni vuoksi, luin kylttien englanninkieliset sanat  teeth  filings (hampaiden viilaus) teeth filling (hampaiden täyttäminen). Luulin sen tarkoittavan hampaiden paikkausta ja kauhistelin, että sen tekevät maallikot.         Toimenpide näyttää kivuliaalta. Nuorten miesten rumpuorkesterin musisoinnin on kai tarkoitus peittää nuoren hiljainen valitus. Kuten kaikissa juhlissa, Hammas-juhlassakin  yhteisön naiset valmistelevat seremonian. He myös pitelevät murrosikäistä paikoillaan ja kädestä seremonian aikana, sekä siivoavat seremonian jäljet.  

        Muutenkin kaupungilla liikkuessa näkee aivan erilaisia juttuja kuin meillä Suomessa. Vaikkapa vapaana kaaosmaisen liikenteen seassa juoksentelevia kanoja ja kukkoja. 
.

Mikäs minun on kirjoittaessa blogia, kun sain talon kissasta apulaisen.
Lähetä kommentti