Translate

AIHEITA:

TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

PRINCESS ROYAL STATION      Isäpuoleni pääsi töihin Philipsin tehtaalle, josta oli aikoinaan lähtenyt Irwingin Farmille. Mutta perheelle sopivia vuokra-asuntoja ei ollut saatavilla. Valtio tuli vastaan rakennuttamalla pientaloja, jollaiseen sai asumioikeuden  pienellä käsirahalla. Meidän perheellä ei ollut sitäkän. Pastorin ylikansoitetun takapihan peltikoppi kävi ajanoloon tukalaksi. 
     Isäpuoli löysi lehdestä ilmoituksen yhdistetystä puutarhurin ja siipikarjanhoitajan paikasta. Parasta oli, että tilanomistaja,  Mr.Tennant oli varannut työntekijöilleen pienet omakotitalot asuttaviksi. Isäpuoli sai paikan, vaikka hakijoita oli useita, sillä Tennanteilla oli suomalainen sisäkkö, johon he olivat erittäin tyytyväisiä. Ei kun nokka kohti Burraa ja Princess Royalia. Siitä tuli kuudes asuinpaikkamme Australiassa.
     
      Teen parin - kolmen päivän muistelumatkan Burraan. Burra on sijaitsee reilut 150 kilometriä Adelaidesta. Siellä on hyvin toimiva matkailuneuvonta piste, joka löytyy täältä: burravisitorcentre.com  Heille haluan lausua kiitokset siitä, että järjestivät John Arthurin loistavaksi oppaaksemme Princess Royalin ja Burran kierrokselle. Ja tietenkin tässä yhteydessä kiitän Johnia, joka kärsivällisesti jaksoi kierrättää meitä lapsuuteni maisemissa ja vastata kaikkiin kysymyksiini.

     Erkki, Katherine Rowe Princess Royalin omaa väkeä ja John Arthur. Rakennus on nykyinen tilan toimisto ja entinen kiertävien lampaiden keritsijöiden tilapäinen asunto, jonka nurkissa penskana usein seikkailin.
     Haluan lausua lämpimät kiitokset myös Katherinelle, joka otti meidät avosylin vastaan ja esitteli meille paikkoja.
        Princess Royalin omistaa  nykyisin Rowen suku ja se on paljon muutakin kuin lammasfarmi, mutta siitä myöhemmin. Tennanttienkin aikana tilalla kasvatettiin jonkin verran lihakarjaa. Nyt määrät ovat vaan suurempia.

 Princess Royalin päärakennus ei ole muuttunut yhtään siitä, millaiseksi sen muistin. Hyödynsimme usein talon laajoja varjoisia terasseja, kun Tennantit olivat Adelaiden asunnossaan.

   Burran koulu, jonne Markkua (sisäkkö-Hilkan poikaa), sisartani ja minua kuskasi Mr. Fridgerald koulubussiksi kutsutulla jeepillä. Matkaa oli kuusi mailia kuivalla kelillä ja sadesäällä tuplaten, kun piti kiertää sillan kautta.  
Jatkuu......

Silloin ennen

Princess Royal (romaanistani POSITIO 16093) ↓

                

    "Päivät olivat muuttuneet kuumemmiksi ja kuivemmiksi, kuivattaen vähitellen Creekin. Purolla ei ollut sen kummempaa nimeä. Tai jos oli, kukaan ei enää muistanut sitä. Se oli painunut unhoon jo ammoin.  Aboriginaalien antama nimi Burra, joka tarkoitti puroa, oli annettu nimeksi lähimmälle asutuksen ja palveluiden keskittymälle.
      Nyt puro oli kutistunut pelkäksi kuivaksi uomaksi, jonka yli saattoi ajaa jeepeillä. Sadeaikana oli pitänyt kiertää 12 mailin päässä olevan sillan kautta, mikäli mieli päästä ihmisten ilmoille. 
   Ensimmäisten kuukausien aikana Alma oli vaikuttanut tyytyväiseltä Princess Royaliin ja ystävyyteensä Hilkan kanssa. Ystävyys ei kuitenkaan ollut syventynyt,  vaan päinvastoin alkanut hieman rakoilla.
    Hilkka ja Alma lekottelivat keskipäivän paahteessa lepotuoleissa päärakennuksen kuistilla. Barbara, Mr. Allenin vaimo nousi miehensä rinnalle jeepin etuistuimelle.
- Mitenköhän tuo valkoinen Allen on ottanut aboriginaalin vaimokseen?
- Luultavasti rakkaudesta.
- Äläs nyt Alma hulluja puhu. Babrahan on murjaani.
Kirsti ei oikeastaan halunnut olla sellainen tyttö, joka kuunteli aikuisia salaa. Silti hän teki sitä jatkuvasti. Nytkin Alma ja Hilkka puhuivat varsin kovalla äänellä.  Ruusupensaiden pörriäisiä tarkkailevan Kirsti tarvitsi ottaa vain pari askelta kuullakseen joka sanan.
- Ei sitä koskaan voi tietää kehen rakastuu, Alma kuului valistavan Hilkkaa. 
- Tietäisitpä vaan Hilkka kaikki minun mieheni. Minulla on ollut sellainenkin sulhanen, josta ei ikinä saanut selvää oliko se lintu vai kala. Mutta maailmaa se ikäisekseen ehtinyt nähdä paljon,    enemmän kuin minä vieläkään.
 - Eikös se ollutkaan sen erään piikatytön sulhanen? Kirsti mietti kuumeisesti. Vai oliko sekä sillä, että Almalla ollut maailmaa nähneet sulhaset?
- Minä voin suoraan sanoa, ettei minulla ole ollut muita, kuin miesvainajani, Hilkka sanoi.
- Siinä oli hyvä mies. Ei milloinkaan hönössä ja sopivan ikäinen minulle.
Alman Burrassa teettämät tekohampaat singahtivat Alman suusta tämän syliin, upoten kukkaleningin helmoihin, hänen purkahtaessa raikuvaan nauruun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi