TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

torstai 24. marraskuuta 2016

HÄILYVÄ MIELENTERVEYS

 Mikä siinä onkin, että lähipiirin mielenterveysongelmista on vaikea puhua.

  Jo pienenä tiesin äitini olevan jotenkin erilainen kuin toisten lasten äidit. Olin onnellinen perheen jatkuvista muutoista, sillä pelkäsin äitini omituisuuden leimaavan minutkin. Murkkuikäisenä nimittelin  äitiä hulluksi.  Kun hän joutui sairaalahoitoon ollessani 17-vuotias, aloin tuntea häpeää hänen sairaudestaan. Hänen mielenvikaisuudestaan tuli sairaalaan joutumisen myötä virallista. Siihen aikaan mielisairauksiin liittyi vielä nykyistä enemmän  ennakkoluuloja ja pelkoja. Onneksi muutimme taas pian uudelle paikkakunnalle, jossa äitini sairautta ei tiedetty. Termistö oli silloin leimaavaa, ei puhuttu mielenterveyden ongelmista, vaan mielisairaista, mielenvikaisista ja hulluista. Silloin ei ollut tapana puhua kipeistä asioista, enkä osannut ajatella psyykkisen sairauden olevan, kuin mikä tahansa sairaus, johon kuka tahansa voi sairastua.

  Eduskunta hyväksyi eilen hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä mm. lapsilisien ja eläkkeiden leikkaukset.  Huomasin kiukustuvani. Uskon leikkausten lisäävän lapsiperheiden ja eläkeläisten syrjäytymistä, mikä puolestaan horjuttaa ihmisen mielenterveyttä. Jo nyt puolet suomalaisista on maksanut laskunsa myöhässä. Näistä yli 60% syynä on ollut rahan puute. Hallituksen toimet tuntuvat olevan ristiriidassa, vaikkapa eri järjestöjen kampanjoiden kanssa.

  20.11.-27.11. 2016 on mielenterveysviikko. Se alkoi 22.11. eri puolilla Suomea järjestetyillä tapahtumilla, joissa itsemurhan tehneiden muistoa kunnioitettiin sytyttämällä heille kynttilöitä.

  Viikon päätapahtuma oli Mielenterveysmessut Helsingin Wanhassa Satamassa.

  Kansainvälisenä suvaitsevaisuuden päivänä  16.11.2016 alkoi mielenterveystyötä tekevien järjestöjen yhteinen kampanja, jossa meitä kehotettiin miettimään: Olemmeko sinut erilaisuuden kanssa? Itselläni on ainakin pohdittavaa, vaikka äkkiseltään tekisi mieli vastata KYLLÄ OLEN. Kampanja päättyy  27.11.2016, mutta asiaa on hyvä miettiä senkin jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi