Translate

Tunnisteet

maanantai 3. lokakuuta 2016

VAHINGONTEOT

 "Vahingontekoa on kaikki yksityisen tai julkisen
 omaisuuden oikeudeton hävittäminen, vahingoittaminen, turmeleminen, likaaminen tai rikkominen. Esimerkiksi seinien töhriminen ja istutusten tuhoaminen katsotaan vahingonteoksi."
 (Finlex, Valtion säädöstietopankki)

  Tunnustan syyllistyneeni vahingontekoon, tosin en tuon kylämme bussikatoksen rikkomiseen tai koristeluun.

Mies toi meille eestiläisen 20 senttiä korkean hevoskastanjan ja istutti sen yläpihalle. Hän mainitsi siitä minulle. Jostain syystä koko kastanja kasvupaikkoineen meni ohi korvieni. Niinpä kitkin kookkaan rikkaruohon nurmikolta. Se osoittautui sitkeäksi tapaukseksi, sillä seuraavana päivänä se oli taas pirteästi pystyssä. Revin sen uudelleen maasta juurineen. Tämä toistui vielä muutaman kerran. Lopulta sinkosin mokomankin kiusankappaleen aidan yli naapuriin, kaupungin  omistamalle, asumattomalle tontille. Eipähän enää pilaisi meidän nurmikkoa.
   Mies epäili kastanjan katoamisesta 2-vuotiasta Moonaa, joka oli kova hoitamaan puutarhaa ja keräämään kukkia. Niinpä hän kysyi tytöltä, mihin tämä oli laittanut yläpihalla kasvaneen "kukkasen". Tyttö tiesi heti mistä oli kysymys. "Mummo heitti sen kaupungin puolelle!" Kuului reipas vastaus. 
  
  Minä väitän usein, ettei mies kuuntele minua. Mutta taitaa olla molemminpuolista. Sitkeä hevoskastanja on nyt toista metriä korkea.


Eilen ja tänään taivaalla on ollut useita hanhiparvia muuttomatkallaan. Syksy etenee väistämättä.

  Tänään nostimme kesän purjosadon. Vuosia sitten purjosatomme olivat hieman suurempia. Viljelimme purjoa tuoretukkuun. Joka maanantai toimitimme tukkuun   15 - 20 laatikollista määrämittaisia, pestyjä purjoja. Näin saimme lisäansioita, sillä suuren perheen menot olivat melkoiset. Viisi vanhinta lastamme ovat tyttöjä. Sunnuntaisin nakitin heidät vahtimaan kolmea vilkasta pikkupoikaa, kun miehen kanssa olimme kellarissa laittamassa purjoja myyntikuntoon.
  Tukkurimme maksoi purjoista käyvän hinnan. Lisäksi hän antoi laatikottain hedelmiä kotiinviemisiksi, joka ainoa kerta, kun toimitin purjokuorman tukkuun. Tuo nuori kaveri antoi pyyteettömästi lapsillemme terveelliset välipalat. Oi, niitä aikoja sanotaan. Totuuden nimessä on  sanottava, ettei ole yhtään ikävä purjon pesua ja pakkaamista.

Lähetä kommentti