Translate

Tunnisteet

torstai 6. lokakuuta 2016

MENNÄÄN BUSSILLA 2



  Minä olen kova mokaamaan. Niin on käynyt myös linja-autolla matkustaessani. No nykyään ei tarvitse usein kulkea bussilla, koska Heinämaalta ei enää kulje kuin koululaisvuorot. 

 Menin aikoinaan synnyttämään ensimmäistä lastani bussilla, koska kyseessä oli ns. sovittu eli käynnistettävä synnytys. Oli vuosi 1970 ja Orimattilassa oli vielä synnytysosasto. Koska aikaa sairaalan kanssa sovittuun kellonaikaan oli runsaasti, ajoin postiautolla sairaalan ohi linja-autoasemalle. Astuessani ulos bussista kengänkorko tarttui kiinni johonkin ja lensin valtavan vatsani päälle asfalttiin. Ihmiset hätääntyivät. Kyseltiin: "Kävikö pahasti?" Hetken tunnustelin oloani. Vain polviin ja kämmeniin sattui hieman. Itsetunto taisi saada suurimman kolauksen. Linkutin häpeissäni, kengänkorko kourassa, polvet verillä ja sukkahousut riekaleina tuon puolen kilometrin matkan sairaalaan. 

  Ajoin ajokortin vasta 33-vuotiaana, viiden lapsen äitinä. Siihen saakka hoidin asiointimatkat yleensä busseilla, joita vielä silloin kulki. Yleensä tyttäret olivat mukana. Ensin yksi, kaksi, sitten kolme jne. Kolme pienintä ovat syntyneet niin tiuhaan, ettei minun tarvinnut vielä viiden tyttären äitinäkään maksaa kuin kahdesta vanhimmasta puolikas. Alle 4-vuotiaista kun ei mennyt maksua. Yleensä bussiin noustessa sanoin: "Yksi aikuinen ja kaksi puolikasta". Niin silläkin kertaa, vaikka matkustin yksin. Kuljettaja remahti nauruun, tökkäsi paksulla sormella mahaani ja sanoi: Rouva pieni, noista EI VIELÄ mene maksua." (Masussa oli viides lapsemme) Ja kyllä taas hävetti.

  Kerran taas olin yksin asioilla. Mummo oli kotona hoitamassa lapsia. Luulin myöhästyneeni bussista. Juoksin hengästyneenä pysäkille, joka oli täynnä porukkaa. Minun oli tarkoitus kysyä heiltä: "Sattuiko joku näkemään, joko Heinämaan bussi meni?" Mutta suustani tulikin: "Minulla on kauhea pissahätä! Onkos teillä?!" Onneksi oma bussi tuli melkein heti, eikä kukaan muu pysäkiltä noussut siihen. Voi hurja sitä häpeän määrää.
Lähetä kommentti