TERVETULOA BLOGIINI

Kiva, kun kävit. Kommentit ilahduttavat minua aina. Kiitos, kun kommentoit.

Translate

AIHEITA:

maanantai 24. lokakuuta 2016

KAIKKI MUUTTUU

HÄMEENLINNA osa 5

RÄÄPIÄLÄ  1956   


   Oli monia syitä, joiden vuoksi Alman jaksaminen sikalassa oli koetuksella. Laskitynnyrit olivat painavia nostella ja kipata possujen kaukaloihin.  Aina, kun Eino suinkin omilta töiltään jouti, hän auttoi Almaa tynnyreiden kanssa. Einon sairaaloista, kouluilta, kasarmilta ja vankilasta hakemat ruuantähteet olivat kesäisin käyneitä ja toisinaan peltiset tynnyrit kuhisivat valkoisia matoja. Lemu oli sanoinkuvaamaton. Se peitti tehokkaasti sianpaskan hajun.
  Talvisin laskit jäätyivät ruosteisissa tynnyreissä kuorma-auton lavalla, elleivät olleet jäässä jo autoon lastattaessa. Alma jyysti rautakangella jäisiä laskin siivuja, joita heitteli kaukaloihin. Puiset kaukalot vaan kolisivat. Perään Alma huljautti sangolla lämmintä vettä. Niinä päivinä itku ei ollut kaukana.
  - Perkele taas teillä raukoilla on keittopäivä! Alma kirosi säälien itseään ja possuja.
  Laskit houkuttelivat paikalle rottia. Laumoittain. Possuille tarkoitetuilla runsailla eväillä ne kasvoivat valtaviksi. Alma kävi taistoon rotanmyrkyn ja rautakangen avulla. 
   Sikalassa, joka sijaitsi navetan alakerrassa vallitsi ainainen kosteus. Sikojen alusina käytetyt oljet ja purut homehtuivat herkästi. Katto roikkui matalalla. Sikalassa oli krooninen päivänvalon puute. Jokin verran siedettäväksi sen tekivät lämpöä hohkaavat porsaslamput, jotka paloivat pikkuporsaiden karsinoiden yllä.
     KAIKKI MUUTTUU, EI ENTISELLEEN MIKÄÄN JÄÄ (ei edes Alman entinen työpaikka, Hämeenlinnan Kaupungin sikala).  20.10.2016  Hämeenlinnan Kaupungin tilan Rääpiälän, entinen navetta/sikala-rakennus on nykyisin yksityisen omistuksessa. Uskalsin silti napata kuvan. Pyöreä torni, josta on tehty sauna oli meidän aikanamme AIV-torni.

  20.10.2016  Vanha viljamakasiini kuuluu entisen navetta/sikala-rakennuksen kanssa samaan kiinteistöön. Se on ihan entisensä.24.10.2016   Tänään on kalaa tiedossa.  Suuri lahna savustetaan.

Harvinaisempi toutain  (alla) valmistuu uunikalaksi.  Illalla menemme vävyn 40-vuotis ja tyttärenpojan 14-vuotis syntymäpäiville. Hyvällä onnella tapaamme samalla vanhimman lapsenlapsemme, joka täytti juuri 27 vuotta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut aina iloiseksi