Translate

Matkailu (96) Perhe (84) haaste (42) puutarha (39) Luonto (33)

torstai 20. lokakuuta 2016

HÄMEENLINNA osa 3

Hämeenlinna, Rääpiälä 1955

Ovi avautui ja Kuhilas seisoi kynnyksellä. Sillä sekunnilla Kirsti ymmärsi, mitä tarkoitti, siinä paha, missä mainitaan.
  -  Hyvää päivää.
  - Päivää. 
  - Olen vähän ikävillä asioilla liikkeellä. Valveiden pitäisi muuttaa. Ensi kuun alussa.
 - Onkos meidän työssä ollut valittamista? Eino kysyi hätääntyneenä. Alma nyökkäsi alistuneena. Hänestä ei ollut minkäänlaista vastusta. Hän vain tuijotti väsyneenä lattialla lojuvia vaaleanpunaisia trikoisia alushousujaan. Kuhilas vilkaisi samaan suuntaan ja käänsi äkkiä katseensa katonrajaan. 
  Kirstille tuli epävarma olo.  
  - Ei. Päinvastoin. Mutta kaupungin herroilta on tullut määräys, että Kanala pitäisi purkaa. Teille on osoittaa asunto tuolta keltaisesta pytingistä. Pääsette Eskoloiden,   Jaakonsaaren Annan ja Huttusen Helmin naapureiksi. Siinä on kaksi huonetta ja keittiö ja teidän luontaisetuihin kuuluu vain huone ja keittiö. Mutta maksamalla salista vuokraa, saatte senkin käyttöönne. 
  - Eihän me nyt salia.
  - Mitäs se Kuhilas nyt sellaista ehdottelee? Mitäs me tällainen rahvas salilla?
  - Eihän autonkuljettajat ja sikalanhoitajat mitään saleja tarvitse.
  - Hämeenlinna voi pitää salinsa. Eino ja Alma puhuivat tekovaatimattomuutta tihkuen toistensa päälle.
  - Montako kertaa elämässä käy näin hyvä tuuri? Kirsti mietti. Kukaan ei ollut enää hänelle vihainen.20.10 2016

Keltaisen pytingin tilalla on hulppea omakotitalo
Vuorentaan koulu 1955

  Kirstin mekko ja essu olivat puhtaat. Hän oli aamulla silittänyt ne samalla, kun oikoi ja paineli hellalla lämmitettävällä raudalla Sinin vaatteita.
  - Tämä on Kirsti. Kirsti Valve. Almalla oli yllään punainen samettinen juhlaleninkinsä. Kolminkertainen helminauha hohti kaulalla. Hän oli sipaissut huulipunaakin. Sikalan sierrettämät surureunaiset sormenkynnet eivät sopineet kuvaan. Alma tiedosti sen itsekin. Hän yritti piilotella käsiään helmoissaan.
  - Minä olen Laila Riski ja minä olen ensimmäisen ja toisen luokan opettaja, kynää pyörittelevä kaunis nainen sanoi hymyillen.
  - Tähän tarvitaan vielä isän ja äidin nimet, ammatit  ja sen sellaiset. Sitten rouva voikin mennä. Näin ensimmäisenä päivänä lapset pääsevät kahdeltatoista.        


20.10.2016 
Tällä paikalla oli puinen punainen koulurakennus, jossa aloitin koulutieni.


1957

Vuorentaan uusi koulu aivan pois puretun vieressä 
"Siell lauantai-iltana valkeat koivut
jo kunnaille antavat lehtevän näyn.
Ne hartaina näyttävät lausuvan sulle:
Vain onnea kaukana kukkuvat käet.
Siis pyöritä lennätä pellavapäätä kun
silmissä leikkivät säkenet lyö.
niin kaunista muuall ei löytyä saata
Kuin Saarenmaan nurmien kesäinen yö."


  Uuden koulun kaiuttimista kaikui varmaan sadannen kerran Georg Otsin komea Saarenmaan valssi. Koulu oli valmistumassa ja kaiuttimia testattiin. Huolellisesti. Ikkunat olivat auki. Musiikki virtasi sisään. Elokuun aurinko paistoi kirkkaasti. Kahvipöydästä puuttui vehnänen.
  Eino istui paikallaan pöydän päässä. Hän naputteli kärsimättömän rytmikkäästi lusikkansa varsiosalla vahakankaan peittämää pöytää. Taptaptap... Taptaptap... Taptaptap...
  - Saatana, kyllä minä tiedän, ettei ole pullaa. Tarvitse siinä osoitella! Isäntä voisi joskus itse leipoa! Toinen raataa sikalassa ja tämä vaan soittaa Orpopojan valssia illat pitkät, Alma tulistui.

20.10.2016

Siirryin vanhasta koulusta tähän uuteen kouluun liki 60 vuotta sitten

Tämä Rääpiälän rusthollin päärakennus on rakennettu 1928. Vuonna 1940  Hämeenlinnan kaupunki osti Rääpiälän päärakennuksen  lastenkodiksi. Vuonna 1945 Hämeenlinnan kaupunki osti koko tilan lasten- ja vanhainkotia varten.  


Tammikuussa 1945 perustettiin Rääpiälän tilalle Internointileiri. Rääpiälä oli pienempiä leirejä ja siksi tukalan ahdas. Kaikki sinne siirretyt pyysivät palautusta entisille leireilleen paikan ankeuden vuoksi.  Ruokana oli vain kuivattuja perunoita ja hapankaalia. Väitetään emännän varastaneen ruokatarpeita ja myyneen niitä mustassa pörssissä. Vartijat juopottelivat ja kävivät mustanpörssin kauppaa internoitujen kanssa. Muutama seurustelusuhdekin syntyi. Leiriltä myös karattiin.


Sittemmin entinen lastenkoti on toiminut kehitysvammaisten asuntolana. Tänään, kun kävimme siellä, rakennus oli tyhjillään ja siellä oli meneillään iso remontti.
Lähetä kommentti