Translate

Tunnisteet

perjantai 28. lokakuuta 2016

FINTIAANI (FINNDIAN)?


  Kun oheinen kuva lähes vuosi sitten julkaistiin Anna-lehdessä, kolme henkilöä sanoi minun näyttävän ihan intiaani-mummolta. Minun dna-sukulaisista iso osa on Yhdysvalloissa, kuten tuosta jo aiemmin tänne laittamastani kartasta näkyy. 
  Minua on vuosien varrella haukuttu mongoliksi, eskimoksi, ryssäksi, mustalaiseksi, venepakolaiseksi ja inkkariksi. Myös lasteni alkuperää ja kansalaisuutta on arvottu. 
  Osa Amerikan sukulaisistani kutsuu itseään Finndianeiksi ja minä tyhmä, en ole tajunnut sen tarkoittavan etnistä syntyperää. Luulin heidän vaan huvikseen antaneen ryhmälleen raflaavan nimen. 
 Fintiaanien olemassaolo jysähti tajuntaani VASTA viime viikolla, tarkemmin 19.10., kun näin Puoli seitsemän-ohjelmassa valokuvaaja Meeri Koutaniemen haastattelun.


   Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, toimittaja Maria Seppälä ja kirjailija Katja Kettu ovat dokumentoineet fintiaanien elämää kolmen vuoden ajan, jonka tuloksena on syntynyt kirja FINTIAANIEN MAILLA. Kirjalle on povattu suurta menestystä, jopa vuoden tietokirja titteliä. 

  Keitä fintiaanit sitten ovat? "He ovat suomalaisten ja intiaanien perillisiä. Fintiaani tarkoittaa amerikansuomalaisen ja Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvan, intiaanin jälkeläistä."

  Teos Fintiaanien mailla kertoo ensimmäistä kertaa näistä ihmisistä, joiden historia ulottuu niin Suomeen kuin esikolumbiaaniseen  Amerikkaankin.

    "Sokerisaarella Kanadan ja Yhdysvaltain rajalla kerrotaan paljon tarinoita fintiaaneista. Elämä saarella oli karua. Intiaanit pakoilivat sisäoppilaitoksia ja reservaatteja, suomalaiset kommunistit FBI:tä. 1930-luvulla kenelläkään ei ollut rahaa, vaan elettiin vaihtotaloudessa. Silti kaikkia autettiin." MARY SOKERISAAREN KASVATTI, HAASTATTELU VUODELTA 1998. (Kirjan sivu 12)

Katja Kettu
   Olimme miehen ja ystävien Elvin ja Kirsin kanssa eilen Kirjamessuilla. Päivä oli kaikinpuolin antoisa. Kävimme katsomassa kirjailijoiden ja kääntäjien haastatteluja. Väliin mahtui jonkin verran myös vaeltelua ilman päämäärää. Messupäivän anti aukeaa kokonaisuudessaan vasta ajan kanssa. Konkreettinen päivän anti on kassillinen kirjoja. Niistä ykköseksi nostan Tuon edellä mainitun FINTIAANIEN MAILLA.

  Isäkseni väitetty, Leo Kuujärvenä esiintynyt mies omasi suomalaisen henkilöllisyystodistuksen ja puhui suomea. Kaikkossen suvusta, johon minulla on dna-matsaus on menty Amerikkaan siirtolaisiksi. Ei ole aivan mahdotonta, että olenkin fintiaanin jälkeläinen.Kirsi, Elvi, Erkki ja minä - emme kirjamessuilla, vaan viime vuonna Albaniassa.

EILEN KUULTUA JA NÄHTYÄ
Iina Westman, SYLIIN

Adam Smith, KANSOJEN VARALLISUUS. TUTKIMUS SEN LUONTEESTA JA SYISTÄ. Jaakko Kankaanpään suomennos
Bair Irincheev,  KANNAKSEN SUURTAISTELUT KESÄLLÄ 1944 VENÄLÄISEN SILMINJaakko Hämeen-Anttila, KUNINKAIDEN KIRJA
Riika Pulkkinen, PARAS MAHDOLLINEN ELÄMÄJuha-Antero Puistola, Andrei Sergejeff, Hussein Al-Taee, GLOBAALI JIHADISMI - IDEOLOGIA TERRORI-ISKUJEN TAKANA
Lähetä kommentti